Ο σέρβος πρόεδρος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει ευνοϊκή για τη Σερβία απόφαση από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO όπου εξετάζεται το αίτημα ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό.

Η Σερβία θα συνεχίσει να δίνει μάχη ώστε το Κόσοβο να μην γίνει μέλος της UNESCO, καθώς επίκειται και η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού, τόνισε ο κ. Νίκολιτς.

«Σήμερα σίγουρα δεν θα είναι καλή η απόφαση», ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.

Η Σερβία αναμένει τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της UNESCO και θα προσπαθήσει να πείσει ολόκληρο τον κόσμο να αναβληθεί η απόφαση για την ένταξη του Κοσόβου τουλάχιστον για δύο χρόνια, δηλαδή έως το 2017, είπε ο κ. Νίκολιτς.

«Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε ολόκληρο τον κόσμο ότι το ζήτημα πρέπει να μεταφερθεί στις συνομιλίες Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες, ότι οι Αλβανοί δεν μπορούν πλέον να μας εξαπατούν με την ένταξη σε οποιοδήποτε οργανισμό και να αποφεύγουν να διαπραγματευόμαστε γι’ αυτό και ίσως κάτι αλλάξουμε», υπογράμμισε ο κ. Νίκολιτς.

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO σήμερα διεξάγεται ψηφοφορία για την πρόταση ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει 58 μέλη, τα 32 από τα οποία έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και τα 20 έχουν στηρίξει την πρόταση ένταξης του Κοσόβου στον οργανισμό που κατέθεσε η Αλβανία.

Αν η πρόταση εγκριθεί σήμερα, τότε για την ένταξη του Κοσόβου θα ληφθεί τελική απόφαση στη Γενική Συνέλευση της UNESCO.