Ένας Σερβοβόσνιος, αξιωματούχος δυνάμεων πολιτοφυλακής κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-95, παραπέμφθηκε σε δίκη για εγκλήματα πολέμου εναντίων εκατοντάδων Βόσνιων Μουσουλμάνων και Κροατών αμάχων, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βασανιστηρίων, διωγμών και κλοπών.

Ο Τζόρτζε Ρίστανιτς, επικεφαλής των στρατιωτικών, αστυνομικών και παραστρατιωτικών μονάδων της πόλης Μπρτσκο από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 1992, κατηγορείται ότι διέπραξε τα εγκλήματα εκεί, δήλωσε εκπρόσωπος του ειδικού εισαγγελέα της Βοσνίας για εγκλήματα πολέμου.

«Ο εναγόμενος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν σε βάρος εκατοντάδων Βόσνιων Μουσουλμάνων και Κροατών αμάχων… που συνελήφθησαν παράνομα και κρατήθηκαν σε πολυάριθμα στρατόπεδα και κέντρα κράτησης στην περιοχή του Μπρτσκο», δήλωσε ο Μπόρις Γκρούμπεσιτς στους δημοσιογράφους.

Οι άμαχοι αυτοί δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν, έπεσαν θύματα βιασμού κι υπέστησαν εξευτελιστική μεταχείριση, τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως στο κατηγορητήριο γίνεται λόγος παράλληλα και για κλοπή μεγάλης κλίμακας περιουσιακών στοιχείων μελών του μη σερβικού πληθυσμού του Μπρτσκο.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, διεξήγαγε έρευνα για τα εγκλήματα που αποδίδονται στον Ρίστανιτς και ο φάκελός του διαβιβάστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βοσνίας, σημείωσε ο Γκρούμπεσιτς.

Ο Ρίστανιτς είχε συλληφθεί τον Μάιο, αλλά αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει επιβάλει ποινές κάθειρξης στους Σέρβους στρατιώτες Γκόραν Γέλισιτς και Ράνκο Τσίσιτς 40 και 18 ετών αντίστοιχα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Μπρτσκο.

Ο διοικητής των δυνάμεων των Βόσνιων Μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου Νάσερ Όριτς δήλωσε αθώος σήμερα ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Βοσνίας για την δολοφονία τριών Σέρβων κρατουμένων το πρώτο διάστημα του πολέμου.