Περισσότερα χρήματα θέλει η Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση, παρά την πρόωρη αποδέσμευση ποσών που προορίζεται ήδη γι΄αυτό, και επιθυμεί το ποσό να αναθεωρείται κάθε χρόνο, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες δήλωσαν πως συμφώνησαν σε ένα μεταναστευτικό «σχέδιο δράσης» με την Τουρκία και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε πως έχει συζητηθεί το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, μιλώντας στο τουρκικό κανάλι Ahaber μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τη Μέρκελ στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είπε πως η προέλευση του ποσού αυτού θα ήταν το ταμείο «IPA» (προενταξιακός χρηματοδοτικός μηχανισμός), χρήματα που προορίζονται ήδη για την Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, και πως η Τουρκία θέλει επιπλέον χρήματα.

«Η πρόταση για τρία δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο IPA δεν είναι πια στο τραπέζι καθώς έχουμε πει ότι δεν θα τη δεχθούμε. Όσον αφορά τους νέους πόρους, μιλάμε για ένα ποσό περίπου τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο στάδιο. Αλλά δεν θέλουμε να εστιάσουμε σε αυτό επειδή οι απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν και η αποτίμηση θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο», είπε ο Νταβούτογλου.

Η Μέρκελ πρόσφερε χθες στην Τουρκία την προοπτική της υποστήριξης για ταχύτερη πρόοδο στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντάλλαγμα τη συνεργασία της προκειμένου να ανακοπεί το μεταναστευτικό ρεύμα και να δεχθεί πίσω όσους απορρίπτει η Ευρώπη.