Ένας Παλαιστίνιος που παρίστανε τον δημοσιογράφο μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά σήμερα έναν στρατιώτη κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κιριάτ Άρμπα, όχι μακριά από τη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πριν οι στρατιώτες τον σκοτώσουν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο Παλαιστίνιος παρίστανε τον φωτορεπόρτερ, «κάτι που του επέτρεψε να πλησιάσει τους στρατιώτες σ’ ένα σταυροδρόμι στην είσοδο του Κιριάτ Άρμπα», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του στρατού, ο Άρι Σαλικάρ.

Εικόνες από το περιστατικό αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ και δείχνουν έναν άνδρα να κείτεται στο δρόμο. Φοράει κίτρινη καζάκα κι ένα μπλουζάκι με το σήμα “press” (Τύπος) στο στήθος.

Ο εκπρόσωπος του στρατού διευκρίνισε πως ο δράστης φορούσε πράγματι μια καζάκα όταν πλησίασε τους στρατιώτες.

Ο στρατιώτης που δέχθηκε την επίθεση τραυματίσθηκε σοβαρά. Οι συνάδελφοί του σκότωσαν τον δράστη, ανακοίνωσε ο στρατός.

Η FPA (Ένωση Ξένου Τύπου), που εκπροσωπεί τους ξένους δημοσιογράφους στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, εξέφρασε τη «βαθιά λύπη της γι’ αυτή την παραβίαση των προνομίων των δημοσιογράφων» και κάλεσε όλα τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης «να ελέγξουν αμέσως όλες τις διαπιστεύσεις δημοσιογράφων για να εξασφαλίσουν πως δεν έχουν παραβιασθεί».

Η επίθεση αυτή με μαχαίρι είναι η τελευταία σε μια σειρά περισσοτέρων από είκοσι που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 3 Οκτωβρίου από Παλαιστίνιους εναντίον Ισραηλινών.

Η κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η Ανατολική Ιερουσαλήμ, δηλαδή το παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ που προσάρτησε και κατέχει το Ισραήλ, αποτελούν από την 1η Οκτωβρίου θέατρο ταραχών οι οποίες επεκτάθηκαν στη συνέχεια στη Λωρίδα της Γάζας και δημιουργούν φόβους για μια νέα Ιντιφάντα.

Από τα βίαια επεισόδια έχουν σκοτωθεί 34 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και δράστες επιθέσεων, ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματισθεί. Από την πλευρά των Ισραηλινών υπάρχουν επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες.