Η ισραηλινή αστυνομία άρχισε σήμερα να εγκαθιστά σημεία ελέγχου στις προσβάσεις των παλαιστινιακών συνοικιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, δηλαδή στις εξόδους χωριών και συνοικιών της παλαιστινιακής πλευράς της κατεχόμενης και προσαρτημένης στο Ισραήλ Ιερουσαλήμ, την επομένη του σοβαρότερου κύματος πρόσφατων επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στα νέα μέτρα που υιοθέτησε η ισραηλινή κυβέρνηση τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για την καταπολέμηση των παλαιστινιακών βίαιων επεισοδίων που ξεπέρασαν ένα νέο όριο χθες, με τον θάνατο τριών Ισραηλινών σε δύο επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ.

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αποφάσισε κυρίως να επιτρέπει στην αστυνομία να προχωρεί στον αποκλεισμό αραβικών συνοικιών της Ιερουσαλήμ και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας σε περίπτωση συμπλοκών ή υποκίνησης στη βία», ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Το συμβούλιο αποφάσισε κυρίως ότι εκτός από την κατεδάφιση των σπιτιών των τρομοκρατών, καμιά νέα κατασκευή δεν θα επιτραπεί στο σημείο αυτό, ότι οι ιδιοκτησίες τρομοκρατών θα κατάσχονται και ότι η άδεια παραμονής στο Ισραήλ θα ανακαλείται. Επίσης αυξάνεται ο αριθμός των αστυνομικών ώστε να ενισχύουν τους στρατιώτες στην ασφάλεια του Ισραήλ κυρίως κατά μήκος του τείχους ασφαλείας».

Χθες ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε ενώπιον του κοινοβουλίου να χρησιμοποιήσει «όλα τα μέσα που διαθέτουμε για την αποκατάσταση της ηρεμίας». Η κυβέρνηση «θα αποφασίσει σήμερα ακόμη και πρόσθετα ισχυρά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ επί του πεδίου το γρηγορότερο δυνατό».

Η Ουάσινγκτον καταδίκασε τις χθεσινές δύο επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ. «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν απερίφραστα τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σε συνέντευξη Τύπου στη Βοστόνη. Κάλεσε τις ισραηλινές και τις παλαιστινιακές αρχές να αποκαταστήσουν την ηρεμία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν «καταδίκασε όλες τις ενέργειες τρομοκρατίας τις οποίες παρακολουθήσαμε στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Η κατά τα φαινόμενα υπερβολική χρήση βίας από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας είναι επίσης ανησυχητική και πρέπει να επανεξεταστεί σοβαρά».

Δύο Παλαιστίνιοι σκόρπισαν τον τρόμο χθες ανοίγοντας πυρ μέσα σε λεωφορείο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προκαλώντας τον θάνατο δύο Ισραηλινών και τον τραυματισμό αρκετών. Η επίθεση αυτή επιβάρυνε την ένταση στην πόλη, αναβιώνοντας τη μνήμη των παλαιστινιακών εξεγέρσεων του 1987 και του 2000, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δημόσιες μεταφορές αποτελούσαν προτιμώμενο στόχο.

Είναι η πρώτη επίθεση με πυροβόλο όπλο στην Ιερουσαλήμ από τότε που ξέσπασε η έκρηξη βίας την 1η Οκτωβρίου –με τη δολοφονία δύο εποίκων– η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο επτά Ισραηλινών και 30 Παλαιστινίων, ανάμεσα τους αρκετοί δράστες επιθέσεων.

Ταυτόχρονη επίθεση με αυτοκίνητο και μαχαίρι προκάλεσε επίσης χθες τον θάνατο ενός Ισραηλινού στη Δυτική Ιερουσαλήμ.

Συγκεκριμένα, μερικά λεπτά μετά την επίθεση μέσα στο λεωφορείο, ένας Παλαιστίνιος έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε περαστικούς σε στάση λεωφορείου σε γειτονιά υπερ-ορθόδοξων εβραίων στη Δυτική Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας ελαφρά έναν ακόμη.

«Εκατοντάδες τραυματίες»

Βίντεο από κάμερες ασφαλείας που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο δείχνουν τον οδηγό να βγαίνει από το αυτοκίνητό του και να επιτίθεται σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο κρατώντας ένα μεγάλο μαχαίρι. Στη συνέχεια μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας τον πυροβολούν. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Χθες το πρωί, ένας Παλαιστίνιος είχε τραυματίσει τέσσερις ανθρώπους, μεταξύ τους τον έναν σοβαρά, στην περιοχή Ράνανα, βορείως του Τελ-Αβίβ, σε μια επίθεση με μαχαίρι της οποίας ο δράστης τέθηκε υπό έλεγχο, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τριάντα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατό Ισραηλινοί έχουν τραυματιστεί, όπως και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με ισραηλινές και παλαιστινιακές υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών.

Και οι τρεις δράστες των χθεσινών επιθέσεων ήταν από την Ανατολική Ιερουσαλήμ όπως και οι περισσότεροι δράστες των πρόσφατων επιθέσεων. Η τοποθέτηση των σημείων ελέγχου εκτός από την οργή που προκαλεί στους Παλαιστίνιους, περιπλέκει σημαντικά τη ζωή και τις μετακινήσεις τους, για παράδειγμα τις μετακινήσεις των παιδιών για το σχολείο.

«Ηρωικές επιχειρήσεις»

Η ένταση παραμένει μεγάλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου οι Παλαιστίνιοι καλούνταν χθες να συμμετάσχουν σε μια «ημέρα οργής» και όπου νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ εκατοντάδων νεαρών Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες και ισραηλινών στρατιωτών στο Μπετ Ελ, κοντά στη Ραμάλα, στην Καλαντίγια και τη Βηθλεέμ.

Ένας 28χρονος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε ταραχές, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Στη Λωρίδα της Γάζας, χίλιοι νέοι πέταξαν πέτρες και εμπρηστικούς μηχανισμούς εναντίον του σημείου διέλευσης του Ερέζ. Τουλάχιστον 32 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά, ανακοίνωσαν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες διάσωσης.

Δύο από τους τρεις Παλαιστινίους δράστες των χθεσινών επιθέσεων σκοτώθηκαν, ένας άλλος τραυματίστηκε από πυρά. Ο μόνος επιζήσας είναι μέλος της Χαμάς, ανακοίνωσε η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς χαιρετίζει «ηρωικές επιχειρήσεις» και εκτιμά ότι «η ιντιφάντα κλιμακώνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος Σάμι Αμπου Ζούχρι.

Ο Σάεμπ Ερακάτ, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) ανακοίνωσε την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις εξουδετέρωσαν αυτές τις τελευταίες ημέρες δράστες επιθέσεων. Σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, ο Ερακάτ μίλησε και «εξωδικαστικές εκτελέσεις».