Αδιάκοποι οι βομβαρδισμοί στη Συρία

Ο στρατός θέλει τη διεύρυνση της ζώνης ασφαλείας γύρω από τομείς που ελέγχει


ΚΟΣΜΟΣ
15:48
14/10/2015
Αδιάκοποι οι βομβαρδισμοί στη Συρία
loading

Σφοδρούς βομβαρδισμούς πραγματοποίησαν και σήμερα οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εναντίον των θέσεων ανταρτών στη Δαμασκό και τα περίχωρά της, σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους αντάρτες που έχουν περικυκλώσει μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, δήλωσε στρατιωτική πηγή.

«Ο στρατός άρχισε στρατιωτική επιχείρηση το πρωί με στόχο τη διεύρυνση της ζώνης ασφάλειας γύρω από τομείς που ελέγχει. Άρχισε από το Τζόμπαρ με περιορισμένες, αλλά ακριβείς και αποτελεσματικές επιχειρήσεις εναντίον των κέντρων και των γραμμών άμυνας των ένοπλων οργανώσεων απ' όπου επιτηρούν την υπόλοιπη πρωτεύουσα. Η συριακή πολεμική αεροπορία μετέχει επίσης, αλλά όχι η ρωσική αεροπορία» δήλωσε η πηγή.

Σύμμαχος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, η Ρωσία άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου να βομβαρδίζει από αέρος τις «τρομοκρατικές» οργανώσεις στη Συρία, όπως αποκαλεί όλους αυτούς που πολεμούν το καθεστώς της Δαμασκού.

Η συνοικία Τζόμπαρ, στην ανατολική Δαμασκό, έρημη πλέον από κατοίκους, είναι πεδίο μάχης τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια. Οι μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών μαίνονται κυρίως μέσα σε σήραγγες που έχουν σκάψει οι εμπόλεμες πλευρές ή στα ερείπια κτιρίων όπου κρύβονται ελεύθεροι σκοπευτές.

Αυτή η τοποθεσία έχει στρατηγική σημασία γιατί βρίσκεται δίπλα στην πλατεία των Αββασιδών, που επιτρέπει την απευθείας πρόσβαση στην καρδιά της Δαμασκού, αλλά και στην ανατολική Γούτα, μια γεωργική περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας, της οποίας οι περισσότερες τοποθεσίες ελέγχονται από τους αντάρτες.

Ο στρατός έχει προσπαθήσει αρκετές φορές ανεπιτυχώς να απωθήσει τους αντάρτες από την Τζόμπαρ και τους κατηγορεί συχνά ότι βομβαρδίζουν την πρωτεύουσα από τη συνοικία αυτή.

«Οι βομβαρδισμοί με πυρά βαρέος πυροβολικού, ρουκέτες και άλλα μέσα διήρκεσαν τρεις ώρες. Ήταν σφοδρότατοι», δήλωσε ο Γιουσέφ, ο οποίος κατοικεί σε κοντινή απόσταση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αεροπορία πραγματοποίησε τουλάχιστον οκτώ επιδρομές στη συνοικία Τζόμπαρ, όπου επί του πεδίου έλαβαν χώρα σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού, των φιλοκαθεστωτικών πολιτοφυλάκων και της λιβανικής Χεζμπολάχ, από τη μια πλευρά, και του Μετώπου Αλ-Νόσρα -της συριακής πτέρυγας της Αλ Κάιντα- και ισλαμιστών ανταρτών από την άλλη.

Άλλοι βομβαρδισμοί από αέρος και από μονάδες πυροβολικού πραγματοποιήθηκαν εναντίον περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών περιμετρικά της Δαμασκού. Δύο παιδιά σκοτώθηκαν στη Ντούμα, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

 

 

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει