Ο Πέτερ Πιλτς, βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων στην Αυστριακή Βουλή, υποστήριξε ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) παρακολουθούσε τηλεφωνικές συνομιλίες στη Σλοβενία, στη Σερβία, στην Κροατία και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στο πλαίσιο της μυστικής επιχείρησης με κωδικό όνομα «Eikonal».

Η NSA, με τη βοήθεια της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών (BND) και το γερμανικό οργανισμό τηλεπικοινωνιών «Deutsche Telekom», υλοποίησαν το 2005-2008 δοκιμαστική επιχείρηση παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ως μέρος της μυστικής επιχείρησης «Eikonal» στόχος της οποίας ήταν ανάλυση και φιλτράρισμα του περιεχομένου τηλεφωνικών συνομιλιών πολιτών λόγω τρομοκρατικών απειλών, εξήγησε ο Πέτερ Πιλιτς στον σλοβενικό τηλεοπτικό σταθμό POP TV.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες υποκλέπτονταν στο πλαίσιο της απόρρητης επιχείρησης, με την οποία οι ΗΠΑ εξέταζαν πόσα δεδομένα πολιτών μπορούσαν να συλλέξουν και τι μπορούσαν να μάθουν από αυτά, μετέδωσε χθες ο σλοβενικός τηλεοπτικός σταθμός στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων.

Όλες οι κλήσεις από τη Λιουμπλιάνα προς τις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ και το Ρότερνταμ κατέληγαν στη Φρανκφούρτη, έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους επικοινωνίας στον κόσμο, καταγράφονταν και αποστέλλονταν στα κεντρικά γραφεία της BND στην Πούλαχ. Στη συνέχεια προωθούνταν στο Μπαντ Έιμπλινγκ στη Γερμανία, όπου όλες οι κλήσεις αναλύονταν από τους Αμερικανούς.

Περισσότερες λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν στην εκπομπή του σλοβενικού τηλεοπτικού σταθμού POP TV, «Epilog» στην οποία παρουσιάστηκε λίστα 256 τηλεφωνικών γραμμών για παρακολούθηση, η οποία συντάχθηκε από τη NSA.

Τη λεγόμενη «κίτρινη λίστα» παρουσίασε ο Αυστριακός βουλευτής τονίζοντας ότι αποδεικνύει πως παρακολουθούνταν και απλοί πολίτες.

Πρόσθεσε ότι μεταξύ άλλων υποκλέπτονταν τηλεφωνικές κλήσεις από τρεις γραμμές στη Σλοβενία προς το εξωτερικό, αλλά και διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις από την Κροατία, από το Ζάγκρεμπ προς το Ρότερνταμ, τη Στοκχόλμη, την Κίστε και τις Βρυξέλλες, από τη Σερβία και από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι παρουσιαστές της εκπομπής υποστήριξαν ότι η «κίτρινα λίστα» θα σηκώσει «πολύ σκόνη» στην περιοχή.

Ο βουλευτής Πιλτς δήλωσε ότι η NSA επεξεργαζόταν τα στοιχεία και αναζητούσε πληροφορίες, με φίλτρα χαρακτηριστικές λέξεις όπως «τρομοκρατία», «βόμβα» ή αριθμούς.

Τους Αμερικανούς δεν ενδιέφεραν μόνο η Εσθονία, η Λιθουανία και η Μάλτα, ανέφερε ο Αυστριακός βουλευτής και υποστήριξε ότι αναζητούσαν προσωπικά στοιχεία κάποιων ανθρώπων, τους αριθμούς των τηλεφώνων τους, των τραπεζικών λογαριασμών και των φορολογικών τους μητρώων.

Στην εκπομπή προβλήθηκε απόσπασμα της μαρτυρίας ενώπιον γερμανικής εξεταστικής επιτροπής μέλους της BND, ο οποίος είπε ότι οι παρακολουθήσεις είχαν εγκριθεί από το γραφείο του καγκελαρίου της Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και τον νυν υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Σε συνέντευξή στον τηλεοπτικό σταθμό POP TV, η ευρωβουλευτής από το κόμμα των Πρασίνων της Ολλανδίας, Τζούντιθ Σαργκεντίνι κάλεσε το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας να ζητήσει τη διερεύνηση κάθε λεπτομέρειας της υπόθεσης παρακολουθήσεων. Είπε επίσης ότι θα πρέπει στο μέλλον να μεταβιβαστεί στα Εθνικά Κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εποπτεία των μυστικών υπηρεσιών.

Στην εκπομπή αναφέρθηκε ακόμη ότι ο φορέας τηλεπικοινωνιών της Σλοβενίας, η Telecom Slovenije, δεν γνώριζε για την επιχείρηση «Eikonal». Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των κλήσεων στο εξωτερικό.