Η σλοβενική αστυνομία συνεργάζεται με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) στις έρευνες για υπόθεση κυβερνοεγκλήματος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης της Σλοβενίας.

Οι ύποπτοι, σύμφωνα με αναφορές, προέρχονται από την πόλη Μάριμπορ και φέρονται να έχουν δημιουργήσει έναν άκρως επικίνδυνο ιό για να εισβάλουν σε τραπεζικούς και άλλους on-line λογαριασμούς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σλοβένσκε Νόβιτσε», το FBI επικοινώνησε με τη σλοβενική αστυνομία για την υπόθεση πριν από δύο εβδομάδες, ζητώντας να κληθούν για ανάκριση οι τρεις ύποπτοι στο Μάριμπορ.Οι ύποπτοι ανακρίθηκαν με τη συνδρομή πρακτόρων του FBI, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η σλοβενική αστυνομία προχώρησε σε έρευνες στα σπίτια των υπόπτων και κατέσχεσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εξοπλισμό.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι ύποπτοι είναι όλοι πρώην φοιτητές της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής, που εδρεύει στο Μάριμπορ, και ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ύποπτοι φέρονται να πούλησαν τον ιό στο ισπανικό δίκτυο Mariposa. Ο ιός έπληξε περίπου 13 εκατομμύρια ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο, επιτρέποντας την πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούσαν πιστωτικές κάρτες, κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών στο διαδίκτυο και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες.

Περίπου 750 μεγάλες εταιρίες και τουλάχιστον 40 τράπεζες προσβλήθηκαν από τον ιό, στις ΗΠΑ.

Η επιζήμια δράση του δικτύου Mariposa ανακαλύφθηκε το Μάιο του 2009 από την καναδική υπηρεσία ασφαλείας «Defence Intelligence», την ισπανική «Panda Security» και την αμερικανική εταιρία ερευνών «US’s Georgia Tech Information Security Center».

Το δίκτυο διέκοψε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2009 και η ισπανική αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής και δύο στενούς συνεργάτες του τον περασμένο Μάρτιο.

Ο επικεφαλής ερευνητής της «Panda Security», Πέδρο Μπουσταμάντε, είχε δηλώσει τότε ότι οι ύποπτοι δεν ήταν ιδιαίτερα επιδέξιοι χάκερς και ότι είχαν προσλάβει άλλους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.