Μοιρασμένος είναι ο Τύπος της Μαδρίτης και της Βαρκελόνης ως προς την αξιολόγηση του αποτελέσματος που έφεραν τα αυτονομιστικά κόμματα στις τοπικές εκλογές στην Καταλονία, όχι όμως και ως προς τις δύσκολες προκλήσεις που σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Το “ναι” επιβάλλεται», είναι ο τίτλος της συντηρητικής καταλανικής La Vanguardia, επάνω από μία φωτογραφία της ηγεσίας του υπό τον Αρτούρ Μας συνασπισμού Junts pel Si (JXS, μαζί για το “ναι”).

«Η πλειοψηφία των Καταλανών λέει “όχι” στην ανεξαρτησία», απαντά η συντηρητική εφημερίδα της Μαδρίτης El Mundo, τονίζοντας το γεγονός ότι, παρ΄ό,τι εξασφάλισαν απόλυτη πλειοψηφία εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο, οι αυτονομιστές δεν έλαβαν παρά το 47,8% των ψήφων.

Για την καταλανική εφημερίδα El Periodico της αριστεράς, πρόκειται για μία «νίκη» αν και «πικρή νίκη», ενώ η κεντρο-αριστερή El Pais θεωρεί ότι «οι αυτονομιστές κερδίζουν τις εκλογές, αλλά χάνουν το δημοψήφισμα».

«Η Καταλονία δεν θέλει να αποσχισθεί», είναι η ερμηνεία που δίνει στο αποτέλεσμα η πολύ συντηρητική ABC της Μαδρίτης.

Πάντως όλοι συμφωνούν σε δύο πράγματα: μία συμμαχία ανάμεσα στον συνασπισμό JXS και την αυτονομιστική λίστα CUP της ριζοσπαστικής αριστεράς θα είναι δύσκολο να συγκροτηθεί και ότι για να βγει από το αδιέξοδο, η κυβέρνηση Ραχόι πρέπει να αντιδράσει.

«Οι Μας και (σύμμαχός του στον JXS Οριόλ) Χουνκέρας θέλουν να κηρύξουν ανεξαρτησία με ένα κόμμα της άκρας αριστεράς που θέτει σε αμφισβήτηση την ιδιωτική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής; Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς μάντης για να υποθέσει ότι η εκλογική βάση της Convergencia (του κόμματος του Μας) θα είναι τρομοκρατημένη από την πιθανότητα μίας τέτοιας συμμαχίας», γράφει η El Mundo.

Η CUP «έχει επαναλάβει μέχρι κορεσμού ότι δεν θα υποστηρίξει τον Αρτούρ Μας για πρόεδρο», τονίζει η La Vanguardia, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η αντικαπιταλιστική παράταξη θέλει την άμεση προκήρυξη της ανεξαρτησίας και όχι έπειτα από την ολοκλήρωση μίας 18μηνης διαδικασίας, όπως υποστηρίζει ο JXS.

Παρά ταύτα, με το εκλογικό αποτέλεσμα, «οι Καταλανοί υπενθυμίζουν στον Ραχόι ότι δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», γράφει η El Periodico.

«Ακόμη περισσότερο που από σήμερα ο πρωθυπουργός θα καταλάβει ότι το καταλανικό πρόβλημα δεν θα διευθετηθεί με τον χρόνο», γράφει η εφημερίδα.

Η Μαδρίτη «οφείλει να αντιδράσει επειγόντως και να ανοίξει έναν δρόμο για τον διάλογο», γράφει η El Pais. Ή «να επιβλέπει τις κινήσεις του εθνικισμού ώστε να επιβάλει την τήρηση του κράτους δικαίου χωρίς καθυστερήσεις», σύμφωνα με την ABC.

 

 

 

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.