Τους νεπαλέζους κυανόκρανους του ΟΗΕ  παρουσίασε ως υπεύθυνους για τη χολέρα που προκάλεσε την επιδημία στην Αϊτή, επιδημιολογική μελέτη που δημοσιεύεται από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Είναι η πρώτη φορά που η επιδημία που προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 5.5000 ανθρώπους συνδέεται ευθέως με την άφιξη των Νεπαλέζων κυανόκρανων στην πόλη Μιρεμπαλέ.

Συγκεκριμένα, συγγραφείς της μελέτης τονίζουν πως είναι απίθανο να προήλθε το μικρόβιο από κάποια άλλη πηγή, αφενός επειδή η Μέιγ βρίσκεται σε απομονωμένη τοποθεσία και αφετέρου επειδή δεν έφτασαν στην περιοχή άλλοι ξένοι λέγοντας το εξής: «Υπάρχει απόλυτη σχέση μεταξύ του χρόνου και του τόπου άφιξης του τάγματος των στρατιωτών από το Νεπάλ – οι οποίοι προέρχονταν από μια περιοχή (του Νεπάλ) όπου υπήρχε επιδημία χολέρας – και των πρώτων κρουσμάτων στη Μέιγ, λίγες ημέρες αργότερα».

Η επιδημία διαδόθηκε πολύ γρήγορα επειδή οι Νεπαλέζοι στρατιώτες έριχναν τα λύματα του στρατοπέδου τους στον ποταμό Μέιγ, που είναι παραπόταμος του Αρτιμπονίτ.

Την έρευνα σχολίασε και εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο Φαρχάν Χακ, σύμφωνα με τον οποίο ο οργανισμός έχει ενημερωθεί τόσο για την έρευνα των Γάλλων γιατρών όσο και για άλλες παρόμοιες και θα μελετήσει τα συμπεράσματα γιατί θεωρεί ιδιαίτερα σοβαρό το θέμα.