Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη ως πραγματική Ένωση για να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση, η οποία δεν είναι κάπου μακριά, χτυπά την πόρτα ενός κράτους-μέλους της μετά το άλλο, τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του κέντρου πρώτης υποδοχής αιτούντων άσυλο στο Τράισκιρχεν της Αυστρίας, νότια της Βιέννης.

Επισήμανε ταυτόχρονα την ανάγκη να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να κερδηθεί ο πόλεμος εναντίον των διακινητών, πρέπει να εργασθούν όλοι μαζί, να συνενώσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους και να ενισχύσουν την πανευρωπαϊκή τους συνεργασία, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση των διακινητών.

Η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, έχει καθήκον να προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη, δεν μπορεί και δεν θα γυρίσει την πλάτη της στα κράτη-μέλη που χρήζουν στήριξης ή στα άτομα που χρειάζονται προστασία, καθώς οτιδήποτε λιγότερο θα ήταν ανάξιο των αρχών και των αξιών στις οποίες αυτή οικοδομήθηκε. Η απόδοση ασύλου δεν είναι μια απλή χειρονομία, είναι ευθύνη που απορρέει όχι μόνο από τις διεθνείς δεσμεύσεις αλλά, πάνω απ ‘όλα, από τις ανθρωπιστικές αξίες και αρχές της Ευρώπης, συμπλήρωσε.

Τονίζοντας την ανάγκη στήριξης των κρατών-μελών πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ο Έλληνας Επίτροπος παρέπεμψε στην πρόταση που έχει κατατεθεί -στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ατζέντας για τη Μετανάστευση- για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ώστε οι χώρες αυτές να ανακουφιστούν από τις πιέσεις.

Έχουν επίσης διατεθεί κονδύλια και πόροι για τη δημιουργία “hotspots” στις δύο αυτές χώρες ώστε να βοηθήσουν στην άμεση δακτυλοσκόπηση και ταυτοποίηση των εισερχόμενων προσφύγων και μεταναστών, ανέφερε.

Παράλληλα, όπως προσέθεσε, καταβάλλονται προσπάθειες σε πολιτικό επίπεδο ώστε να εκτονωθεί η πίεση από τα Δυτικά Βαλκάνιαν και προς τον σκοπό αυτό θα διοργανωθεί τον Οκτώβριο ένα συνέδριο με σκοπό την αύξηση της συνεργασίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων και την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ η Επιτροπή έχει ήδη δρομολογήσει ένα πρόγραμμα διαχείρισης της μετανάστευσης στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, ύψους οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά την άποψη του Έλληνα επιτρόπου, είναι προφανές ότι το σημερινό σύστημα του Δουβλίνου θα πρέπει να επαναξιολογηθεί προσεχτικά, και σε λίγους μήνες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει τη διαδικασία αναθεώρησης για να εντοπίσει τα προβλήματα και τις ελλείψεις, και όπως ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει, είναι έτοιμος να προβεί στις αναγκαίες βελτιώσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος, χαιρετίζοντας τη “γενναιόδωρη χειρονομία” της Αυστρίας και της Γερμανίας να υποδεχθούν πρόσφυγες, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ουγγαρία, σημείωσε πως η αγάπη και υποστήριξη από πολίτες και ΜΚΟ είναι παράδειγμα ευρωπαϊκής ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, και ευχαρίστησε την Αυστρία -η οποία έχει επηρεαστεί άμεσα από την κρίση- για τις ακούραστες προσπάθειες προς αντιμετώπιση και διαχείριση της κατάστασης, υπό το συντονισμό της υπουργού Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Ανακοίνωσε, επίσης, την απόφαση να δοθούν στην Αυστρία πάνω από πέντε εκατομμύρια ευρώ βοήθεια έκτακτης ανάγκης από το Ταμείο για το Άσυλο, τη Μετανάστευση και την Ένταξη (AMIF), διευκρινίζοντας πως η επείγουσα αυτή βοήθεια προστίθεται στα 97 εκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη διατεθεί στην Αυστρία για την περίοδο 2014-2020 για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και του ασύλου, ενώ επισήμανε πως έχει προσφερθεί στην Ουγγαρία πολύπλευρη στήριξη και ελπίζει ότι οι ουγγρικές αρχές θα την αποδεχτούν σε πνεύμα συνεργασίας.

Τέλος, στις δηλώσεις του, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε ότι η προσφυγική αυτή κρίση δεν είναι στιγμιαία, που κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί, αλλά θα συνεχίζεται όσο συνεχίζονται οι πόλεμοι, και τα τραγικά αυτά γεγονότα και οι φρικτές εικόνες θα πρέπει να είναι, όπως είπε, μια σκληρή υπενθύμιση για εκείνους που εσφαλμένα πιστεύουν ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί ή δεν πρέπει να τους αφορά.