Ένας 17χρονος κάτοικος της πολιτείας της Βιρτζίνιας (ανατολικές ΗΠΑ) καταδικάστηκε χθες σε 11 χρόνια και 4 μήνες κάθειρξη για συνωμοσία με σκοπό την προσφορά υλικής υποστήριξης στους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ο Αλί Σούκρι Αμίν, ο οποίος είχε ομολογήσει την ενοχή του τον Ιούνιο, θα παραμείνει εξάλλου υπό επιτήρηση για το υπόλοιπο της ζωής του, ειδικά όσον αφορά τη δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο.

Ο Αμίν είναι ο πρώτος ανήλικος ο οποίος καταδικάζεται στις ΗΠΑ για υλική υποστήριξη σε μια τρομοκρατική οργάνωση.

Ο έφηβος ήταν ιδιαίτερα ενεργός στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, μέσω του οποίου είχε στείλει πάνω από 7.000 μηνύματα υποστήριξης στο ΙΚ. Σε ορισμένα από τα μηνύματα έδινε συμβουλές στους τζιχαντιστές να χρησιμοποιούν το εικονικό νόμισμα μπιτκόιν ή να κρυπτογραφούν τις επικοινωνίες τους μέσω Διαδικτύου.

Ακόμη πρόσφερε τη βοήθειά του σε συμπαθούντες της οργάνωσης που ήθελαν να πάνε στη Συρία και να πολεμήσουν στις τάξεις του ΙΚ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του για να εξουδετερώσει τις απειλές που θέτει το ΙΚ», δήλωσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζον Κάρλιν.

Εξάλλου όσοι χρησιμοποιούν ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης για να προσφέρουν υποστήριξη σε ριζοσπάστες ισλαμιστές θα διώκονται εξίσου αυστηρά με όσους παίρνουν τα όπλα και πάνε να πολεμήσουν, διεμήνυσαν οι αμερικανικές αρχές.

Ο συνήγορος του Αλί Σούκρι Αμίν περιέγραψε τον πελάτη του ως έναν εξαίρετο μαθητή από καλή οικογένεια ο οποίος απλά εξοργίστηκε από τις ωμότητες που διαπράττει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία.