Παρά το ένταλμα που έχει εκδοθεί για τη σύλληψή του με την κατηγορία εγκλημάτων πολέμου και γενοκτονίας, ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ αλ Μπεσίρ αναχώρησε σήμερα για το Τσαντ.

«Βρίσκονται στον αέρα» προς το Τσαντ, είχε δηλώσει νωρίτερα πηγή από την προεδρία της χώρας του, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο πρόεδρος του Σουδάν κάνει την πρώτη του επίσκεψη σε μία χώρα μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, που έχει εκδώσει το ένταλμα για τη σύλληψή του. Φέρεται να έχει φτάσει ήδη στο Τσάντ. Ένας μάρτυρας δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ότι είδε τον Μπασίρ να βγαίνει από το αεροπλάνο και να τον υποδέχεται ο πρόεδρος του Τσάντ Ιντρίς Ντεμπί.

Σουδανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει τη βεβαιότητα ότι ο πρόεδρος του Τσαντ, Ιντρίς Ντεμπί, δε θα παραδώσει τον Μπεσίρ στο ΔΠΔ, το οποίο τον κατηγορεί για βιασμό, βασανιστήρια και δολοφονίες στην απομακρυσμένη περιοχή του Νταρφούρ στο Σουδάν. «Αν υπήρχε έστω και 1% αμφιβολία για τον Ντεμπί δε θα αφήναμε τον Μπεσίρ να πάει», δήλωσε πηγή της σουδανικής προεδρίας.

Το Τσαντ θα πρέπει να συλλάβει τον Μπεσίρ και να τον παραδώσει στο ΔΠΔ, δήλωσε από την πλευρά του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το Τσαντ θα πρέπει να αρνηθεί την είσοδο στη χώρα στο Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπεσίρ ή να τον συλλάβει για να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

«Το Τσαντ κινδυνεύει να έχει την ντροπιαστική διάκριση να είναι η πρώτη χώρα μέλος του ΔΠΔ που θα δώσει άσυλο σε έναν φερόμενο ως εγκληματία πολέμου», δήλωσε η Ελίζε Κέπλερ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.