Η κροατική πλευρά δεν μπορεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες να εξέλθει από τη διαδικασία διαιτησίας για τα σύνορα με τη Σλοβενία, δήλωσε σήμερα ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ, λίγη ώρα αφότου ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, μετά από σύσκεψη με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων, είχε δηλώσει ότι το Ζάγκρεμπ θα ακυρώσει τη συμφωνία επίλυσης των συνοριακών διαφορών με διεθνή διαιτησία.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κροάτη ομόλογου του, ο κ. Τσέραρ είπε ότι το γεγονός ότι την περασμένη εβδομάδα, μετά την παραίτηση του σλοβένου δικαστή Γερνέι Σέκολετς, το Δικαστήριο Διαιτησίας ζήτησε από τη Σλοβενία να ορίσει νέο δικαστή εντός 15 ημερών, επιβεβαιώνει ότι τα μέρη δεν μπορούν να εξέλθουν από τη διαδικασία.

Η κροατική απόφαση ελήφθη μετά από την δημοσίευση σε εφημερίδα του Ζάγκρεμπ, των τηλεφωνικών συνομιλιών που, αν και απαγορεύεται ρητά, είχαν ο Σέκολετς και η εκπρόσωπος της σλοβενικής κυβέρνησης στο δικαστήριο, Σιμόνα Ντρένικ, η οποία επίσης παραιτήθηκε.

«Επιθυμώ να ηρεμήσουν τα πολιτικά πάθη και να μην ενθαρρύνονται ούτε από τη δική μας, ούτε από την κροατική πλευρά» δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι αναμένει τη συνέχιση της διαδικασίας διαιτησίας και την υιοθέτηση απόφασης.

Ο κ. Τσέραρ είπε ότι έτσι θα αποδειχθεί πως οι διαφορές πρέπει να επιλύονται με «σωστό και εποικοδομητικό τρόπο» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχέσεις με την Κροατία θα συνεχίσουν να είναι φιλικές.