Δύο πρώην κρατούμενοι στη φυλακή της αμερικανικής στρατιωτικής βάσης του Γκουαντάναμο συνελήφθησαν στο Βέλγιο και κατηγορούνται για «συμμετοχή στη δράση τρομοκρατικής οργάνωσης» ανακοίνωσε σήμερα η ομοσπονδιακή εισαγγελία της χώρας.

Οι δύο άνδρες πιστεύεται ότι είναι μέλη μιας ομάδας που στρατολογούσε μαχητές για τη Συρία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι ετοίμαζαν κάποια τρομοκρατική επίθεση σε βελγικό έδαφος, είπε ο εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών Ζαν-Πασκάλ Τορό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο ένας από τους συλληφθέντες ονομάζεται Μουσά Ζεμουρί, είναι Βέλγος μαροκινής καταγωγής και κρατήθηκε στο Γκουαντάναμο από το 2001 μέχρι το 2005. Οι αμερικανικές αρχές πίστευαν ότι ήταν μέλος της Μαροκινής Ισλαμικής Μαχητικής Ομάδας (GICM) που ευθυνόταν για επιθέσεις στη Μαδρίτη και την Καζαμπλάνκα. Ο δεύτερος είναι ένας Αλγερινός που ονομάζεται Σουφιάν Α. Τα πλήρη στοιχεία του δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις αρχές που θεωρούν ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε ταξιδέψει στη Συρία.

Και οι δύο ήταν υπό τη στενή παρακολούθηση των βελγικών αρχών, γεγονός που επέτρεψε στην αστυνομία να πληροφορηθεί εγκαίρως ότι ετοιμάζονταν να διαρρήξουν ένα κτίριο στο Χόμποκεν, στην περιοχή της Αμβέρσας. Για την υπόθεση της διάρρηξης έχουν συλληφθεί επίσης άλλοι τρεις συνεργοί τους που προς το παρόν δεν κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.