Ορκίστηκε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Με δηλώσεις του, χαρακτήρισε ως «επιτακτική ανάγκη» να διορθώσει την κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας, έτσι ώστε εκείνη να ξαναγίνει πολιτικά αυτόνομη.

«Η Πορτογαλία γνωρίζει εκ πείρας ότι η μέθη του χρέους περιορίζεται σε μία τεχνητή και σύντομη ευημερία μέχρι που έρχεται ο λογαριασμός και η κατάρρευση. Γνωρίζει επίσης πλέον και το τίμημα που θα πληρώσει όσον αφορά την πολιτική της αυτονομία», δήλωσε ο Κοέλιο προσθέτοντας επίσης τα εξής:

«Θα μειώσουμε το χρέος για να επανακτήσουμε την ικανότητα να αποφασίζουμε πιο ελεύθερα και να κάνουμε τις δικές μας επιλογές».

Ο νέος επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης τόνισε πως σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έκανε η χώρα του προκειμένου να λάβει το πακέτο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ ενώ παράλληλα προκήρυξε την εφαρμογή ενός νέου προγράμματος λιτότητας και οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

«Οι προτεραιότητες μας είναι ξεκάθαρες: να εξισορροπήσουμε τα δημοσιονομικά μας, να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», είπε μεταξύ άλλων.

Έκκληση συνεργασίας της νέας κυβέρνησης με την αντιπολίτευση έκανε ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα ο οποίος κάλεσε όλους τους πολιτικούς φορείς, τους εργάτες και τους επιχειρηματίες να συναινέσουν στην προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του νέου υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας, Βίτος Γκάσπαρ με αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ.