Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξέχασε τη Σερβία μετέφερε στο Βελιγράδι ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς κατά τις συναντήσεις που είχε με τη σερβική πολιτική ηγεσία.

Σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο κ. Σούλτς επισήμανε ότι ο ρόλος της Σερβίας είναι εποικοδομητικός για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εκτίμησε δε ότι η Σερβία με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη και την ευημερία της περιοχής. Ο Μάρτιν Σουλτς αφού ανέφερε ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με μία δύσκολη περίοδο εξαιτίας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, επισήμανε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λησμόνησε τη Σερβία προσδοκώντας να παίξει καθοριστικό ρόλο στην περιοχή».

Εκτίμησε επίσης ότι αν εξελιχθούν όλα ομαλά σε σχέση με το Κόσοβο και άλλα θέματα που αποτελούν προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας θα ανοίξουν, μέχρι το τέλος του έτους, τα πρώτα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Σουλτς εκτίμησε θετικά την πολιτική της Σερβίας απέναντι στους γείτονες θεωρώντας σημαντικά βήματα για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης την επίσκεψη του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην Αλβανία αλλά και την παρουσία του στις εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. Παράλληλα καταδίκασε τις επιθέσεις που δέχθηκε στη Σρεμπρένιτσα ο πρωθυπουργός της Σερβίας.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ο κ. Σούλτς αναγνώρισε ότι η Σερβία αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα εξαιτίας της εισροής παράνομων μεταναστών από τη Συρία, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση της Ουγγαρίας να κατασκευάσει φράχτη κατά μήκος των συνόρων με την Σερβία.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Σούλτς για τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην πορεία σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας ότι “στον οικονομικό τομέα η θέση της σερβικής κυβέρνησης είναι ότι οι εύκολες λύσεις δεν φέρνουν αποτέλεσμα παρά μόνο τα σκληρά και επίπονα μέτρα”.

“Εμείς από τους ευρωπαίους φίλους μας δεν ζητάμε ελεημοσύνη αλλά σεβασμό και τεχνογνωσία, ενώ όταν θα αποκτήσει η Σερβία τους δικούς της βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο αυτοί θα είναι σοβαροί και υπεύθυνοι”, κατέληξε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Μάρτιν Σούλτς.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ενώ μίλησε και στο σερβικό κοινοβούλιο.