Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει ευρωπαϊκή προοπτική, αλλά υπό τον όρο οι πολιτικοί της να λάβουν σοβαρά υπόψη την ευκαιρία που δόθηκε στη χώρα με τη νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την ενθάρρυνση ταχείας υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας της, επισήμανε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ από το Σαράγεβο, τελευταίο σταθμό βαλκανικής περιοδείας της.

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι πολύπλοκα, αλλά ολόκληρη η περιοχή μπορεί να ευημερήσει μόνο με την ανάπτυξη της Βοσνίας –Ερζεγοβίνης», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε δημοσιογράφους μετά από επίσημες συνομιλίες με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου υπουργών, Ντένιτς Ζβίζντιτς και γεύμα εργασίας με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας, Μλάντεν Ίβανιτς, Ντράγκαν Τσόβιτς και Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τους Βόσνιους να ξεκινήσουν τις κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα επιταχύνουν την πορεία της χώρας προς την ένταξη στην ΕΕ.

Παρότι οι πολιτικοί ηγέτες της Βοσνίας, Κροάτες, Σέρβοι και Βόσνιοι Μουσουλμάνοι υιοθέτησαν τον περασμένο Ιανουάριο κοινή διακήρυξη εκφράζοντας την ετοιμότητα να υλοποιήσουν όλες τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν από τη Βρετανία και τη Γερμανία, οι εκπρόσωποι των Σέρβων στις αρχές του μήνα ανακάλεσαν τη δέσμευσή τους.

Αναφερόμενη στις συνομιλίες με τους αξιωματούχους της Βοσνίας η κ. Μέρκελ είπε ότι για τη Γερμανία είναι σημαντικό το μέλλον της Βοσνίας και ότι οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι καλές, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ανήγγειλε το ενδεχόμενο ανοίγματος της αγοράς εργασίας στη Γερμανία για υπηκόους της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, ώστε να μειωθεί η τεράστια ανεργία στη χώρα και τόνισε ότι εκπρόσωποι των θεσμών της Βοσνίας θα επισκεφθούν το Βερολίνο το επόμενο διάστημα για να συζητήσουν με τους αξιωματούχους του γερμανικού υπουργείου Εργασίας τις προοπτικές απασχόλησης.

Επιβεβαίωσε ότι το Βερολίνο, όπως και ολόκληρη η ΕΕ εργάζονται σοβαρά για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε ολόκληρη την περιοχή, όπως και για την ισχυρότερη διασύνδεσή της και τόνισε ότι στα θέματα αυτά θα είναι αφιερωμένη η περιφερειακή Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου στη Βιέννη.

Εξήγησε ότι αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία και η ΕΕ δεν βλέπουν τις χώρες της περιοχής ξεχωριστά αλλά ενθαρρύνουν την ανάπτυξή τους μέσω κοινών έργων και της διασύνδεσης των υποδομών τους.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο είναι και σήμερα πολύ σημαντικό ανεξάρτητα από την κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπο, είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η ευρωπαϊκή προοπτική είναι σημαντική, η ΕΕ δημιουργήθηκε από τις τρομακτικές εμπειρίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και με το αίσθημα αυτό ερχόμαστε και εδώ, ώστε στην περιοχή να μην υπάρχει πλέον ο φόβος του πολέμου», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε ειδική αναφορά στην εμπειρία της Σρεμπρένιτσας.

Θυμόμαστε τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και όλοι έχουμε ανάγκη από θάρρος – και αυτό αφορά και όλους τους υπεύθυνους εδώ για τη διαμόρφωση του μέλλοντος – ώστε να διασφαλίσουμε ότι τέτοια φρικτά πράγματα δεν θα συμβούν ποτέ ξανά, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.

Η κ. Μέρκελ δεν σχολίασε το ρωσικό βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Βρετανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Σρεμπρένιτσα, ανέφερε μόνον ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Είναι πολύ σημαντικό να αποτίεται φόρος τιμής στα θύματα και για τις οικογένειες τους και για όλους τους πολίτες της Βοσνίας να καταστεί δυνατό ένα καλύτερο μέλλον, υπογράμμισε.

Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, εξέφρασε ειλικρινή ικανοποίηση για τις πολύ καλές διμερείς σχέσεις και ευχαρίστησε τη Γερμανία για ό,τι έκανε τα τελευταία 20 χρόνια για τη Βοσνία.

«Είπα ξεκάθαρα ότι η Βοσνία δεν αποτελεί ιδανική χώρα, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί καλά, αν σκεφτεί κανείς τις δυσκολίες που είχε» ανέφερε ο κ. Ιβάνιτς και σημείωσε ότι η Βοσνία έχει τώρα ανάγκη από πιο θετική προσέγγιση και από κοινού δουλειά για να υπολοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν οφέλη σε όλους.

«Το μήνυμά μου (προς τη Γερμανία) είναι να μείνετε μαζί μας, ανεξάρτητα από τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες που μερικές φορές έχουμε» τόνισε ο κ. Ιβάνιτς προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος ότι η στήριξη τη Γερμανίας θα συνεχιστεί.

Ο Μλάντεν Ίβανιτς υπογράμμισε ότι η θέση της Βοσνίας είναι στην ΕΕ και ότι από τους πολιτικούς της ηγέτες θα εξαρτηθεί η επίλυση των μεταξύ τους διαφωνιών και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που είναι απαραίτητες.

«Με λίγη προσπάθεια μπορεί να υπάρξει συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια έως το τέλος του έτους ή στις αρχές του επόμενου θα κατατεθεί αίτημα χορήγησης καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας» είπε.

Το σχέδιό μας είναι έως το 2017 να έχει η Βοσνία καθεστώς υποψήφιας χώρας και έτσι να καλύψει τη διαφορά με τις άλλες χώρες της περιοχής, τόνισε ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας στο τέλος της επίσκεψής της στο Σαράγεβο συναντήθηκε με μέλη της οργάνωσης «Μητέρες της Σρεμπρένιτσας» σε γκαλερί όπου φιλοξενείται μόνιμη έκθεση με θέμα τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.