Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν παρέδωσε τουλάχιστον 15 email από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο διαψεύδεται ο ισχυρισμό της ότι τα 30.000 επαγγελματικά ηλεκτρονικά μηνύματα που κατέθεσε από τον διακομιστή του προσωπικού της υπολογιστή ήταν το πλήρες αρχείο της από την θητεία της το υπουργείο.

Το υπουργείο πληροφορήθηκε ότι τα αρχεία που παρέδωσε η Κλίντον δεν ήταν ολοκληρωμένα όταν ο Σίντνεϊ Μπλούμενταλ, παλιός φίλος και σύμβουλος ανεπίσημα της Κλίντον, παρέδωσε αρκετά μη δημοσιοποιημένα email της στους αμερικανούς βουλευτές που ερευνούσαν την αιματηρή επίθεση του 2012 εναντίον αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη της Λιβύης.

Τα 15 emails είτε δεν περιλαμβάνονταν στα αρχεία που κατέθεσε η Κλίντον, είτε περιλαμβάνονταν μερικώς. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν σχετίζονταν με την επίθεση στη Βεγγάζη, παρότι από αντίγραφα που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο προκύπτει ότι η κατάσταση στη Λιβύη είχε συζητηθεί σε γενικές γραμμές.

Ο ρεπουμπλικανός Τρέι Γκάουντι, μέλος του Κογκρέσου και επικεφαλής της επιτροπής που ερευνά τις επιθέσεις στη Βεγγάζη, είπε ότι τα ελλιπή αρχεία με τα email της Κλίντον «θέτουν σοβαρά ερωτήματα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπός της Νικ Μέριλ ανέφερε σε χθεσινό του email ότι η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών έχει παραδώσει στο υπουργείο «όλα τα email που είχε στην κατοχή της από τον κ.Μπλούμενταλ» και ότι δεν μπορεί να εξηγήσει την πηγή των επιπλέον ηλεκτρονικών μηνυμάτων που ο Μπλούμενταλ προσκόμισε έπειτα από το αίτημα των βουλευτών.

Η Κλίντον, φαβορί για το χρίσμα του κόμματός της, δέχτηκε έντονη κριτική ότι παραβίασε τους κανονισμούς περί διαφάνειας και τήρησης αρχείων χρησιμοποιώντας τον προσωπικό ηλεκτρονικό λογαριασμό της όσο ήταν υπουργός. Ο λογαριασμός αυτός ήταν συνδεδεμένος με διακομιστή στο σπίτι της.

Η ίδια η Κλίντον υποστηρίζει ότι χρησιμοποίησε τον προσωπικό της ηλεκτρονικό λογαριασμό για λόγους ευκολίας και δεν παραβίασε κανέναν κανονισμό και ότι τα 30.490 email που παρέδωσε τον Δεκέμβριο έπειτα από αίτημα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιλαμβάνουν όλα όσα αφορούν τη Λιβύη.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι μισοί αμερικανοί ψηφοφόροι την θεωρούν αναξιόπιστη, εν μέρει εξαιτίας αυτής της υπόθεσης, παρότι αυτό δεν έχει επηρεάσει την δημοτικότητά της μεταξύ των Δημοκρατικών.