Η πρόταση αναδιάρθρωσης του χρέους που υποβλήθηκε από το Κίεβο βασίστηκε σε εκτιμήσεις του ΔΝΤ που δεν έχουν γίνει ακόμα επίσημα γνωστές ανακοίνωσε σήμερα η ομάδα των ξένων ομολογιούχων της Ουκρανίας. Σημείωσε ακόμη ότι ελπίζει να υπάρξει σύντομα μια συνάντηση με το ταμείο και την κυβέρνηση της χώρας.

Η Ουκρανία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ξένους ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του χρέους των 23 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου διάσωσης υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά οι συνομιλίες έχουν τελματώσει λόγω των διαφωνιών για την ανάγκη απομείωσης του.

Το ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε σήμερα 75 εκατ. δολάρια για το κουπόνι ομολόγου που διακρατά η Ρωσία, αλλά έχει απειλήσει να αναστείλει όλες τις πληρωμές, εάν οι ομολογιούχοι δεν αποδεχθούν την «ύστατη» προσφορά που υπέβαλε την περασμένη εβδομάδα.

Η ομάδα των πιστωτών, υπό την Franklin Templeton, είπε ότι αξιολογούσε την τελευταία πρόταση της Ουκρανίας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι υποθέσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε δεν θα δημοσιοποιηθούν πριν τα μέσα Ιουλίου.

Πρόσθεσε ότι ανέμενε να συναντηθεί με την ουκρανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ το συντομότερο δυνατόν, χωρίς, ωστόσο, να έχει ακόμα οριστικοποιηθεί μια ημερομηνία.