Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), που βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όρισε σήμερα τον γενικό γραμματέα του, Πέδρο Σάντσες, ως υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους.

Στην ομιλία του ο 42χρονος Σάντσες υποσχέθηκε να καταστήσει τη μάχη κατά της ανεργίας και της διαφθοράς προτεραιότητα της κυβέρνησής του σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές.

«Τα χρόνια περνάνε και η ισπανική κοινωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δύο προβλήματα που εξαντλούν τις δυνάμεις μας και υπονομεύουν τον ηθικό της κοινωνίας μας. Δύο μάστιγες που θέλω να εξαλείψω: την ανεργία και τη διαφθορά», δήλωσε ο Σάντσες ενώπιον 2.000 μελών του κόμματος στη Μαδρίτη.

Ο Σάντσες, μέλος της ομάδας των βουλευτών, ανέλαβε την ηγεσία του PSOE τον Ιούλιο του 2014 μετά τη χωρίς προηγούμενο συντριπτική ήττα που υπέστησαν οι σοσιαλιστές στις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου 2014, ένα αποτέλεσμα που ανάγκασε τον προηγούμενο επικεφαλής του κόμματος, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, να παραιτηθεί.

Η δύναμη των Σοσιαλιστών έχει μειωθεί αφότου έχασαν την εξουσία από το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) στις βουλευτικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2011.

Το PSOE έχασε ψηφοφόρους που στράφηκαν κυρίως σε νέους μικρούς πολιτικούς σχηματισμούς, όπως το αριστερό κόμμα Podemos που τάσσεται κατά της λιτότητας ή το μικρό κεντρώο κόμμα Ciudadanos.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι νέοι πολιτικοί σχηματισμοί αναμένεται να κερδίσουν ψήφους από τα δύο μεγάλα παραδοσιακά κόμματα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, η ημερομηνία των οποίων δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Τα ισπανικά κόμματα δεν ορίζουν πάντα τον ηγέτη τους ως υποψήφιο για το αξίωμα του πρωθυπουργού, όμως ο Σάντσες επωφελήθηκε από μία ισχυρή υποστήριξη στο εσωτερικό του PSOE.