Για τις ισλαμιστικές τάσεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την αυξανόμενη επιρροή της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο κ. Κουρτς, ο οποίος ξεκινά σήμερα επίσκεψη στο Σαράγεβο, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στη Βοσνία υπάρχει ριζοσπαστικοποίηση και ότι απαιτείται αποφασιστική δράση κατά των ισλαμιστών.

Το Ισλάμ είναι μέρος της Ευρώπης, όπως είναι μέρος και της Αυστρίας, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να αναληφθεί δράση εναντίον εκείνων που σπέρνουν το μίσος εναντίον αυτής της θρησκείας. Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι σε ορισμένα τμήματα της Βοσνίας παρατηρείται επικίνδυνη εξάπλωση του κινήματος των σαλάφι.

Ο κ. Κουρτς αναφέρθηκε και στην επιρροή της Σαουδικής Αραβίας που είναι παρούσα, μέσω οικοδόμησης τεμενών και χρηματοδότησης κληρικών στο εξωτερικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας ανήγγειλε ότι κατά την επίσκεψή του στο Σαράγεβο στους συνομιλητές του, μεταξύ των οποίων θα είναι εκπρόσωποι της ισλαμικής κοινότητας και της καθολικής εκκλησίας θα καταδείξει σαφώς ότι δεν υπάρχει χώρος για ακραίες θρησκευτικές τάσεις στην Ευρώπη.

Ο κ. Κουρτς τόνισε ότι η Βοσνία – Ερζεγοβίνη είναι μία από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία σημειώνοντας ότι στη χώρα υπάρχει στασιμότητα στο σύστημα και ότι είναι αναγκαία ερεθίσματα για την οικοδόμηση κοινωνίας των πολιτών, που είναι σημαντικός πυλώνας σε μία λειτουργική δημοκρατία.