Την πρόταση διορισμού ειδικού ερευνητής ο οποίος θα εξετάσει τον κατάλογο των στόχων που παρακολουθούσαν οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών για λογαριασμό της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, έκανε χθες το γραφείο της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Επικριτές της κυβέρνησης κατηγορούν το προσωπικό της καγκελαρίας ότι είχε δώσει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία κατασκοπείας, τη BND, το πράσινο φως να προσφέρει βοήθεια στους πράκτορες της NSA να κατασκοπεύουν ευρωπαϊκές εταιρείες και ευρωπαίους αξιωματούχους. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σκάνδαλο και πλήττει την δημοτικότητα της καγκελαρίου.

Σε επιστολή της προς την κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνά την υπόθεση, μέρος της οποίας περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η καγκελαρία ανέφερε πως η εντολή του ερευνητή θα είναι τέτοια ώστε «να μπορούν να δοθούν απαντήσεις, χωρίς να αποκαλυφθούν τα περιεχόμενα του καταλόγου», που είναι απόρρητα.

Όλο και πιο έντονες πιέσεις δέχεται τον τελευταίο καιρό η καγκελάριος για να δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο των στόχων, συμπεριλαμβανομένων και των διευθύνσεων Πρωτοκόλλου Internet (IP) υπολογιστών, καθώς η υπόθεση έχει προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των συντηρητικών, των οποίων ηγείται, και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), του κόμματος που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η καγκελαρία εισηγείται ο διορισμένος από την κυβέρνηση ερευνητής να εξετάσει τον κατάλογο με τους στόχους και να αναφέρει στην κοινοβουλευτική επιτροπή. Τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν επίσης στην επιτροπή του κοινοβουλίου η οποία είναι αρμόδια για την εποπτεία της BND.

Το περιεχόμενο του καταλόγου αναμένεται να αποκαλύψει αν η BND παραβίασε τους κανόνες ή ακόμη και τον νόμο προσφέροντας αυτή τη βοήθεια στην NSA.

Στην επιστολή της, η καγκελαρία σημείωσε πως δεν αναμένει η αμερικανική κυβέρνηση να συμφωνήσει, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο του καταλόγου των στόχων. Για αυτόν το λόγο, πρότεινε τον διορισμό «ενός προσώπου εμπιστοσύνης» που θα τον εξετάσει.