Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενδέχεται να επιβάλλουν και επιπλέον κυρώσεις κατά του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, μετά από την ανακοίνωση της Τεχεράνης, ότι καμία προσφορά δεν πρόκειται να την σταματήσει να προχωρά στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο κ. Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα με την επισκεπτόμενη τις ΗΠΑ Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι και οι δύο συμφώνησαν πως το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και η άρνηση της Τεχεράνης να δεσμευτεί σε σημαντικές συνομιλίες, εξακολουθούν να προκαλούν σοβαρή ανησυχία.

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, που απέρριψε το βασικό αίτημα χωρών που φοβούνται ότι η Τεχεράνη επιχειρεί την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου, δήλωσε σήμερα ότι «δεν θα σταματήσει ούτε θα αναστραφεί» η πυρηνική πρόοδος του Ιράν.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Γιουκίγια Αμάνο, δήλωσε την Δευτέρα ότι υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχουν «στρατιωτικές διαστάσεις» στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Συμφωνούμε πως εάν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δηλώσει εκ νέου πως το Ιράν συνεχίζει να αγνοεί τις διεθνείς δεσμεύσεις του, τότε δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να αποφασίσουμε επιπλέον βήματα, περιλαμβανομένων πιθανώς και επιπλέον κυρώσεων, ώστε να ενταθούν οι πιέσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το Ιράν επαναλαμβάνει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν προσβάλει την οικονομία του, και επιμένει ότι δεν θα παραιτηθεί του κυριαρχικού του δικαιώματος να εμπλουτίζει ουράνιο -όπως ισχυρίζεται- για ειρηνικούς σκοπούς.