Να τεθεί τέρμα στον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας ζήτησαν ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα στη Δαμασκό.

Οι δύο ηγέτες εκτιμούν ως αναγκαίο το να ενταθούν οι προσπάθειες για να σπάσει ο αποκλεισμός που έχει επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την ανάληψη του ελέγχου στα εδάφη αυτά από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς τον Ιούνιο του 2007, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Το Ισραήλ συμφώνησε να χαλαρώσει τον χερσαίο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας μετά τις έντονες διεθνείς πιέσεις, που ακολούθησαν το θάνατο εννέα Τούρκων στην επίθεση του πολεμικού του ναυτικού στις 31 Μαΐου κατά του στολίσκου, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια και ο οποίος προσπαθούσε να φθάσει στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στις αρχές Ιουλίου κάλεσε το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη ή να αποδεχθεί τα συμπεράσματα μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας, με την απειλή να διακοπούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών τους, οι Άσαντ και Νταβούτογλου έκριναν σήμερα «σημαντικό το να διεξαχθεί μια ανεξάρτητη διεθνής έρευνα για το έγκλημα που διέπραξε το Ισραήλ».

Ο ισραηλινός στρατός την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας εσωτερικής έρευνας για την επίθεση της 31ης Μαΐου. Στην έρευνα αναγνωρίζονται τα «λάθη» κατά τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιδρομής, δικαιολογείται όμως η προσφυγή στη βία.

Ο Πρόεδρος Άσαντ και ο τούρκος υπουργός συζήτησαν, επίσης, την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, που έχει παγώσει «λόγω των επιθετικών πρακτικών της εξτρεμιστικής ισραηλινής κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου», προσθέτει το Sana.