Σχεδόν 500 πτήσεις έχουν ματαιωθεί σήμερα στην Ευρώπη λόγω του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας που προκλήθηκε από την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου Γκρίμσβετν, όπως έγινε γνωστό από τη Eurocontrol, την ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφάλειας της αεροπλοΐας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurocontrol, νέφη πυκνής συγκέντρωσης τέφρας έχουν επεκταθεί σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Μεγάλης Βρετανίας. Από τις 29.000 πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα σε όλη την Ευρώπη, ακυρώθηκαν οι 500.

Η Eurocontrol προειδοποίησε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το νέφος να φτάσει μέχρι αύριο Τετάρτη σε περιοχές της Δανίας, της νότιας Νορβηγίας και της νοτιοδυτικής Σουηδίας.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε άλλωστε ότι ενδέχεται να κλείσουν προσωρινά τα αεροδρόμια του Αμβούργου, της Βρέμης και ίσως και του Βερολίνου από τα μεσάνυχτα απόψε. Επίσης υπάρχει πιθανότητα να κλείσει και το διεθνές αεροδρόμιο της Ισλανδίας, το Κέφλαβικ, που απέχει 50 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ.

Η εκπρόσωπος της ισλανδικής υπηρεσίας ελέγχου των αεροδρομίων, Γιόρντις Γκουντμουνσντότιρ, είπε ότι το νέφος της στάχτης που είχε κινηθεί προς τη Γροιλανδία φαίνεται πως επιστρέφει προς την Ισλανδία, λόγω της αλλαγής του ανέμου.