Η ηφαιστειακή τέφρα που εκλύθηκε από το ισλανδικό ηφαίστειο Γκρίμσβετν αναμένεται να φθάσει έως απόψε το βράδυ τη Σουηδία, όμως ο αντίκτυπός της στην εναέρια κυκλοφορία θα παραμείνει περιορισμένος, ανακοίνωσε η σουηδική αρχή εναέριας κυκλοφορίας (LFV).

«Η πρόβλεψη για σήμερα είναι πως ο σουηδικός εναέριος χώρος ενδέχεται να επηρεασθεί στο δυτικό τμήμα του αργότερα εντός του απογεύματος και το βράδυ. Αυτό ενδέχεται να έχει ορισμένες επιπτώσεις για την εναέρια κυκλοφορία», τονίζει η αρχή στο τελευταίο της ανακοινωθέν για την κατάσταση στη Σουηδία.

Ο δυτικός τομέας της Σουηδίας περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γκέτεμποργκ και στο νότιο τμήμα του το Μάλμε, απέναντι από την πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη.

Η αντίστοιχη φιλανδική αρχή Finavia ανακοίνωσε σήμερα πως πιθανότερο είναι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας να είναι αρκετά αραιό ώστε να μην προκαλέσει προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία στις σκανδιναβικές χώρες.

Η εναέρια κυκλοφορία στη Νορβηγία επανήλθε στα κανονικά της επίπεδα, έπειτα από ορισμένες σύντομα και ασήμαντα προβλήματα που προκλήθηκαν σε πτήσεις από την ηφαιστειακή τέφρα, ανακοίνωσε η ένωση των νορβηγικών αεροδρομίων Avinor.

«Η συγκέντρωση της τέφρας παραμένει τόσο μικρή στον νορβηγικό εναέριο χώρο που αναμένουμε μία επαναφορά της κυκλοφορίας στην ομαλότητα στην ηπειρωτική Νορβηγία έως τις 21.00, ώρα Ελλάδος σήμερα», τονίζει στο ανακοινωθέν της η Avinor.

Οι μοναδικές πτήσεις που χρειάσθηκε να ακυρωθούν εξαιτίας των συγκεντρώσεων της τέφρας -που έφθασε στις νοτιοδυτικές ακτές της Νορβηγίας το πρωί και πλέον απομακρύνεται προς τ’ ανοικτά– ήταν οι συνδέσεις με ελικόπτερα ανάμεσα στην ηπειρωτική χώρα και τις θαλάσσιες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και δύο πτήσεις προς και από το Αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ (Σπίτζμπεργκ) στην Αρκτική.

Σύμφωνα με την Avinor και τις κυριότερες αεροπορικές εταιρείες, ο αντίκτυπος του νέφους ήταν «πολύ περιορισμένος», με μόλις κάποιες ακυρώσεις πτήσεων από το Στάβανγκερ, τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κυρίως προς το Αμπερντίν της Σκοτίας και τη Κοπεγχάγη.

Από το Σάββατο που ξεκίνησε η έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου, το νέφος της τέφρας έχει αρχίσει να φθάνει από σήμερα στην Ευρώπη, πλήττοντας κυρίως τη Σκοτία, κατευθυνόμενο πλέον προς τη Σκανδιναβία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.