Ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας υποσχέθηκε σήμερα στους εμπειρογνώμονες που αποστέλλονται από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να τους δώσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.

«Θα θέσουμε στη διάθεση σας όλες τις πληροφορίες που έχουμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μπάνρι Καιέντα, στην 18μελή αντιπροσωπεία που πραγματοποιεί αποστολή στην Ιαπωνία έως τις 2 Ιουνίου.

Η διεθνής ομάδα, που περιλαμβάνει έξι εκπροσώπους της ΙΑΕΑ, θα πρέπει να ερευνήσει το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στον κόσμο, μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Μάικ Γουέιτμαν, αρχιεπιθεωρητή των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Βρετανία, απαρτίζεται από ειδικούς από 12 χώρες συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Νότιας Κορέας.

«Η αποστολή μας είναι να αναζητήσουμε πληροφορίες, ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε διδάγματα χρήσιμα για όλες τις χώρες για τη βελτίωση της πυρηνικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γουέιτμαν μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό.

Η ομάδα σχεδιάζει να επιθεωρήσει την Παρασκευή τη μονάδα Φουκουσίμα Νταΐτσι (Αριθμός 1), η οποία υπέστη σοβαρές ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν από τους χώρους της υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Οι ειδικοί θα πρέπει επίσης να μεταβούν σε μια άλλη πυρηνική μονάδα σε κοντινή απόσταση και να έχουν συνομιλίες με εκπροσώπους διαφόρων κυβερνητικών οργάνων, καθώς και με αξιωματούχους της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τη μονάδα, της Tokyo Electric Power (TEPCO).

Η ομάδα θα παρουσιάσει τα πορίσματά της την 1η Ιουνίου στην ιαπωνική κυβέρνηση και θα παραδώσει την έκθεσή της σε μια διάσκεψη της ΙΑΕΑ σε υπουργικό επίπεδο στη Βιέννη στα τέλη του ίδιου μήνα.