Δύο άνδρες συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη χθες από την αστυνομία καθώς προσπαθούσαν να προμηθευτούν όπλα από αστυνομικό που παρουσιάσθηκε ως προμηθευτής για να πραγματοποιήσουν επίθεση εναντίον συναγωγής στο Μανχάταν, ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης.

Οι δύο άνδρες, ο 26χρονος Άχμεντ Φερχάνι και ο 20χρονος Μοχάμεντ Μαμντούχ βορειοαφρικανικής καταγωγής, σχεδίαζαν επίσης επίθεση στο Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Ο αρχηγός της αστυνομίας τη Νέας Υόρκης Ρέιμοντ Κέλι δήλωσε ότι από τους δύο συλληφθέντες, ο ένας ήταν αμερικανός πολίτης και ο άλλος είχε νόμιμη άδεια παραμονής στις ΗΠΑ.

Αγόρασαν δύο ημιαυτόματα πιστόλια Browning , ένα Smith and Wesson, σφαίρες και μία χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια επιχείρησης παγίδευσής τους την Τετάρτη και συνελήφθησαν αμέσως. Σύμφωνα με την εισαγγελία του Μανχάταν, η έρευνα κατά των δύο ανδρών διήρκεσε επτά μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων σχεδίαζαν επιθέσεις κατά της εβραϊκής κοινότητας του Μανχάταν. Σχεδίαζαν να παραστήσουν τους πιστούς εβραίους , να παραστούν σε λειτουργία και, προσποιούμενοι ότι προσεύχονται, να αφήσουν τις βόμβες.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας περιέγραψαν τους δύο συλληφθέντες ως εξτρεμιστές ισλαμιστές που ενεργούν μόνοι, που δρουν χωρίς να διατηρούν σχέσεις με κάποια οργάνωση, όπως η Αλ Κάιντα. «Όλα αυτά τα έκαναν για τον τζιχάντ», δήλωσε ο αρμόδιος για την υπόθεση εισαγγελέας Σάιρους Βανς.

Οι δύο άνδρες προσήχθησαν ενώπιον δικαστηρίου της πολιτείας της Νέας Υόρκης, και όχι ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου , πράγμα ασυνήθιστο. Κατηγορούνται για τρομοκρατική δράση και εγκλήματα μίσους, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Βανς, τα οποία επισύρουν ποινές μέχρι ισόβιας κάθειρξης.