Συνολικά 82 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νότιο Σουδάν σε επίθεση ανταρτών σε νομάδες κτηνοτρόφους στην επαρχία Ουαράπ και στα βίαια επεισόδια που ακολούθησαν, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Νοτίου Σουδάν.

Άνδρες της πολιτοφυλακής του Φιλίπ Μπεπάν, ενός ηγετικού στελέχους ανταρτών στο Νότιο Σουδάν, επιτέθηκαν σε νομάδες κτηνοτρόφους στις 8 Μαΐου στην επαρχία Ουαράπ, σκοτώνοντας 34 αμάχους και τραυματίζοντας 45 άλλους, μεταξύ των οποίων παιδιά και γυναίκες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού του Νοτίου Σουδάν Φίλιπ Άγκερ.
Την ίδια ημέρα, οι νομάδες έστησαν ενέδρα στους άνδρες της πολιτοφυλακής, οι οποίοι τους έκλεψαν ζώα, σκοτώνοντας 48 από αυτούς, προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Η αναζωπύρωση της βίας στο Νότιο Σουδάν έχει προκαλέσει το θάνατο περισσότερων από 800 ανθρώπων από τον Ιανουάριο και έχει αναγκάσει 94.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν, η οποία αναμένεται να κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία του νότου από το βορρά στις 9 Ιουλίου, αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις από τους αντάρτες και τις πολιτοφυλακές που δρουν στο έδαφός της.
Οι αρχές του Νοτίου Σουδάν κατηγορούν συχνά την κυβέρνηση του Χαρτούμ ότι εξοπλίζει πολιτοφυλακές διαφωνούντων για να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην περιοχή τους.