Μετά την «Παρασκευή της οργής» σήμερα είναι η «Τρίτη της αλληλεγγύης προς τους κρατούμενους» στη Συρία. Διοργανώνονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα ενώ χθες εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν στη Δαμασκό και τη Μπανιάς και να καταγγείλουν την καταστολή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε χθες επισήμως εμπάργκο όπλων κατά της Συρίας, καθώς και περιορισμούς στις άδειες εισόδου στην ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων 13 Σύρων που θεωρούνται υπεύθυνοι για την καταστολή. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από σήμερα.

Πρώτος στον κατάλογο των 13, στον οποίο δεν περιλαμβάνεται ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, εμφανίζεται ο αδελφός του Μάχερ αλ Ασαντ, διοικητής μεραρχίας του συριακού στρατού και κύριος υπεύθυνος για την καταστολή του κινήματος.

Χθες το βράδυ, τουλάχιστον 200 άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της Δαμασκού ζητώντας την άρση της κατάστασης πολιορκίας των συριακών πόλεων, πριν διαλυθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες προχώρησαν σε πολυάριθμες συλλήψεις, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεταξύ των συλληφθέντων ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Άμαρ Νταγιούμπ και ο γιατρός Τζαλάλ Νοφάλ.

Στην παραλιακή πόλη Μπανιάς, εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν ζητώντας την απελευθέρωση των συγγενών τους αψηφώντας τις δυνάμεις ασφαλείας και κατευθύνθηκαν προς τα σημεία ελέγχου όπου την προηγουμένη σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι κατά την καταστολή των διαδηλώσεων.

Από το Λονδίνο, ο πρόεδρος του συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν δήλωσε:«Χιλιάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας σε στάδιο της πόλης για ανάκριση, όπου ξυλοκοπήθηκαν. Περισσότεροι από τετρακόσιοι παραμένουν κρατούμενοι», είπε.