Η κυβέρνηση της Συρίας ισχυρίζεται ότι έχει τον έλεγχο της εξέγερσης κατά του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, όπως δήλωσε ανώτατη αξιωματούχος στην εφημερίδα New York Times. Η κυβέρνηση θεωρεί πως η καταστολή της εξέγερσης θα επιτύχει μετά από εκατοντάδες θανάτους και συλλήψεις που έχουν σημειωθεί, όπως είπε.

«Ελπίζω να πρόκειται για το τέλος της υπόθεσης»,  είπε η Μπουτάϊνα Σααμπάν, προεδρική σύμβουλος που συχνά εκτελεί χρέη εκπροσώπου του προέδρου. «Νομίζω ότι τώρα ξεπεράσαμε το πιο επικίνδυνο στάδιο. Το ελπίζω, το νομίζω», είπε.

Η Σααμπάν είπε ότι η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη να δεχτεί τη διεθνή καταδίκη και τις κυρώσεις. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η βεβαιότητα με την οποία μιλάει η εκπρόσωπος έρχεται σε αντίθεση με την εικόνα της χώρας πριν από δύο εβδομάδες όταν η κυβέρνηση έδειχνε να κλονίζεται υπό το κράτος των διαδηλώσεων σε δεκάδες πόλεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα σχόλιά της είναι μία από τις σπάνιες εκδηλώσεις της νοοτροπίας μίας κυβέρνησης που έχει απαγορεύσει την πρόσβαση στη χώρα στους περισσότερους ξένους δημοσιογράφους από την έναρξη της εξέγερσης, η οποία απειλεί την 40ετή αυταρχική διακυβέρνηση της οικογένειας Άσαντ.