Οι οπαδοί του έκπτωτου τυνήσιου προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι θα επιχειρήσουν πραξικόπημα εάν οι Ισλαμιστές επικρατήσουν στις δημοκρατικά οργανωμένες εκλογές, προειδοποίησε σήμερα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Φαρχάτ Ράτζχι.

Το κυριότερο ισλαμιστικό κίνημα στην Τυνησία Εν’νάχντα, επικεφαλής του οποίου είναι ο μετριοπαθής ιμάμης Ρασίντ Γανούσι και το οποίο τελούσε εκτός νόμου επί της προεδρίας του Μπεν Άλι, έχει τονίσει πως θα συμμετάσχει στις εκλογές της 23ης Ιουλίου και σύμφωνα με τους ειδικούς ενδέχεται να αποσπάσει καλά αποτελέσματα-ιδίως στον συντηρητικό νότο, ο οποίος επιπλέον στενάζει από τη φτώχεια και την ανεργία.

«Εάν η Εν’νάχντα κατακτήσει την εξουσία, θα σημειωθεί πραξικόπημα. Ο κόσμος στα παράλια δεν είναι διατεθειμένος να παραχωρήσει την εξουσία και εάν οι εκλογές δεν αποβούν θετικές γι’ αυτούς τότε θα υπάρξει πραξικόπημα», τόνισε ο Ράτζχι σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Facebook.

Με την αναφορά στον ‘κόσμο στα παράλια’ ο Ράτζχι, που είχε αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών αμέσως μετά την πτώση του Μπεν Άλι, υπαινίχθηκε τους οπαδούς του έκπτωτου προέδρου, που συγκεντρώνονται γύρω από την γενέτειρά του, την παράκτια πόλη Σους.

Ο Ράτζχι, που θεωρείται σχετικώς ανεξάρτητος, είναι ένας οξυδερκής και αυστηρός κριτής της πολιτικής σκηνής της χώρας του. Μολαταύτα, στελέχη της Εν’νάχντα δεν θεωρούν βάσιμη την πιθανότητα ενός τέτοιου πραξικοπήματος.

«Δεν υπάρχει κάποια επίσημη θέση για τις δηλώσεις του Ράτζχι, αλλά σας τονίζω πως εμπιστευόμαστε κάθε στοιχείο του κράτους και του λαού για να σεβασθούμε την βούληση του λαού», τόνισε ο Νουρντίν Μπίρι, μέλος του εκτελεστικού γραφείου της Εν’νάχντα.