Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την «επιδείνωση» της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και κατήγγειλε ιδιαίτερα τις εξαφανίσεις αντιπάλων του καθεστώτος.

«Ανησυχώ βαθιά για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

«Τις τελευταίες εβδομάδες, πολλοί δικηγόροι, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, άνθρωποι με αιτήματα από τις δημόσιες αρχές, καλλιτέχνες και μπλόγκερ έχουν συλληφθεί αυθαιρέτως, έχουν υποστεί άλλες μορφές ή απλώς έχουν εξαφανισθεί», αναφέρει η Άστον.

Η βρετανίδα αξιωματούχος της ΕΕ κατήγγειλε ιδιαίτερα την εξαφάνιση του καλλιτέχνη Άι Γουεϊγουέι από τις κινεζικές αρχές.

«Ζητώ επιμόνως από τις κινεζικές αρχές να αποσαφηνίσουν την τύχη όλων των προσώπων που έχουν εξαφανιστεί πρόσφατα», δήλωσε η Άστον. Κάλεσε το Πεκίνο να απελευθερώσει «όλους αυτούς που τέθηκαν υπό κράτηση επειδή άσκησαν το παγκοσμίως αναγνωρισμένο δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης».

Δεκάδες κινέζοι αντιπολιτευόμενοι έχουν συλληφθεί, τεθεί υπό κράτηση κατ’ οίκον ή απομακρυνθεί από τα σπίτια τους τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Πεκίνο φοβάται μια διάδοση των εξεγέρσεων του αραβικού κόσμου, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.