Υπέρ της εξεύρεσης μίας μη στρατιωτικής λύσης στη Λιβύη τάσσονται η Γερμανία και η Κίνα, όπως επισημαίνεται σε κοινό ανακοινωθέν του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γιανγκ Λιετσί και του Γερμανού ομολόγου του Γκίντο Βέστερβέλε, ο οποίος βρίσκεται στο Πεκίνο.

Οι δύο χώρες απείχαν από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που ενέκρινε την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού πάνω από τη Λιβύη.

Ο Γιανγκ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και για το γεγονός ότι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του Καντάφι δεν περιορίζονται.

«Κάθε μέρα βλέπουμε και ακούμε ότι περισσότεροι πολίτες σκοτώνονται και τραυματίζονται και πως η στρατιωτική βία κλιμακώνεται», επισήμανε ο κινέζος ΥΠΕΞ.

Όλες οι χώρες πρέπει να σεβαστούν το πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να βρεθεί λύση μέσω της διπλωματίας.

Ο Βέστερβέλε επανέλαβε την έκκληση για «πολιτική λύση» που θα αρχίσει με την κατάπαυση του πυρός. Κάλεσε τον Καντάφι «να κάνει τα όπλα να σιγήσουν και να επιτρέψει την έναρξη πολιτικής διαδικασίας».

Ο γερμανός ΥΠΕΞ ολοκληρώνει αύριο Σάββατο την επίσκεψή του στην Κίνα.