Αποτύπωσε με την ευαισθησία του φωτογραφικού της φακού τον πόνο των προσφύγων που αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν εξαιτίας των πολέμων. Η Αλιξάντρα Φάζινα, βρετανίδα φωτορεπόρτερ, θα βραβευτεί γι’ αυτή της την αφοσίωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ με το βραβείο Προσφύγων Νάνσεν.

Τα δέκα τελευταία χρόνια, η Αλιξάντρα Φάζινα καταγράφει ακούραστη τις δοκιμασίες και τα δεινά των ξεριζωμένων ανθρώπων, ταξιδεύοντας από την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, μέχρι την Ασία.

Η Φάζινα ξεκίνησε την καριέρα της ως φωτορεπόρτερ, ακολουθώντας τα βρετανικά στρατεύματα στη Βοσνία. Ήδη, από τότε έστρεψε το φακό της από τα πολεμικά μέτωπα στους καταυλισμούς προσφύγων για να καταγράψει τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί ο πόλεμος. Έχει ξεχωρίσει ιδιαίτερα για τα φωτορεπορτάζ της σχετικά με τα θύματα από τα ναρκοπέδια στο Κόσοβο, τους άμαχους που χάθηκαν πίσω από τις εχθρικές γραμμές της Ανγκόλα, το βιασμό ως πολεμική τακτική στη Σιέρρα Λεόνε, την κακοποίηση παιδιών από παραστρατιωτικούς στο Κονγκό και την Ουγκάντα και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

Επί δύο χρόνια μάλιστα, έζησε στη Σομαλία, όπου κατέγραψε τη μαζική έξοδο μεταναστών στην Αραβική Χερσόνησο και τις επιχειρήσεις παράνομης διακίνησης ανθρώπων στον Κόλπο του Άντεν.

Το βιβλίο «Ένα Εκατομμύριο Σελίνια – Απόδραση από τη Σομαλία», που έγραψε μετά από αυτή της την «αποστολή» θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2010.

Η τελετή απονομής του Βραβείου Νάνσεν θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου 2010, στη Γενεύη.