Πριν από δύο εβδομάδες τα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος της Αυστραλίας είχαν βρεθεί πολύ χαμηλά, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ ωστόσο, ότι θα μειώσει τη φορολογία προσωπικού εισοδήματος για τους χαμηλόμισθους, η δημοτικότητα του κόμματος ξαναπήρε την ανιούσα.

Η Γκίλαρντ ανακοίνωσε μείωση της φορολογίας εισοδήματος καθώς επιβάλλεται επιπρόσθετος φόρος ρύπανσης. Ο φόρος αυτός εκτιμάται πως θα επιβαρύνει κατά μέσο όρο με $300 τον χρόνο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των Αυστραλών.

Στη σφυγμομέτρηση του οργανισμού Newspoll για λογαριασμό της εφημερίδας The Australian πριν από δύο βδομάδες, το Εργατικό Κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 30% και ο Συνασπισμός των συντηρητικών 45%.

Η πρόσφατη σφυγμομέτρηση του ίδιου οργανισμού έδειξε ότι η εκλογική δύναμη των Εργατικών αυξήθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες φτάνοντας το 36%, ενώ η δύναμη της αντιπολίτευσης μειώθηκε κατά πέντε μονάδες, από το 45, στο 40%.

Αυτό σημαίνει ότι αν είχαν γίνει ομοσπονδιακές εκλογές το περασμένο Σάββατο, μετά την καταμέτρηση και των σταυρών δεύτερης προτίμησης το Εργατικό Κόμμα θα σχημάτιζε κυβέρνηση συγκεντρώνοντας το 51% των ψήφων έναντι 49% του συνασπισμού.

Παρόμοια πορεία ακολούθησαν και τα ποσοστά των ηγετών των δύο κομμάτων με αυτό της πρωθυπουργού να αυξάνεται κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες και του αρχηγού της αντιπολίτευσης να μειώνεται κατά πέντε.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση ποιος είναι ικανότερος για τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας, πριν δύο βδομάδες η Τζούλια Γκίλαρντ είχε λάβει το 45% των προτιμήσεων σε σχέση με 36%του Τόνι Άμποτ.

Αντίθετα, στην τελευταία σφυγμομέτρηση το ποσοστό της πρωθυπουργού αυξήθηκε από το 45 στο 50%, ενώ αυτό του αρχηγού της αντιπολίτευσης, μειώθηκε από το 36 στο 31%.