Με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών διεξάγεται σήμερα στην Αϊτή ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών, οι οποίες έχουν σημαδευτεί από καταγγελίες για νοθεία. Οι 4,7 εκατομμύρια πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται σήμερα στις κάλπες ελπίζοντας στην ανάδειξη μιας σταθερής κυβέρνησης που θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας, μετά μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010.

Την προεδρία διεκδικούν ένας νεόκοπος στην πολιτική τραγουδιστής, ο 50χρονος Μισέλ Μαρτελί, και η πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκά, 70 ετών, καθηγήτρια νομικής και μητριαρχική μορφή της αντιπολίτευσης.

Ο πρώτος γύρος, την 28η Νοεμβρίου, χαρακτηρίστηκε χαοτικός, με εκτεταμένες καταγγελίες περί νοθείας και αιματηρά επεισόδια. Παραμένει πάντως αστάθμητος παράγοντας το εάν και κατά πόσον θα επηρεάσει το αποτέλεσμα η επάνοδος του πρώην προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, ο οποίος επέστρεψε από την εξορία την Παρασκευή παρά το ότι είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους σε αυτό οι ΗΠΑ.

Τα τελικά αποτελέσματα θα επαληθευτούν και θα ανακοινωθούν την 16η Απριλίου, πάντως τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου θα ανακοινωθούν την 31η Μαρτίου.