Για ενδείξεις ότι «η κατάσταση δείχνει να δυσχεραίνει», κάνει λόγο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε νέα ανακοίνωσή της αναφορικά με τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, σύμφωνα με πληροφορίες από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), την ιαπωνική αρμόδια αρχή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕΑΕ αναφέρει ότι στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Ντάι-ίτσι συνεχίζονται οι προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων και αποκατάστασης των συστημάτων παροχής ενέργειας στις μονάδες 1 και 3, όμως η κατάσταση εμφανίζει πλέον αυξημένες δυσκολίες λόγω πτώσης της στάθμης του νερού στο εσωτερικό του αντιδραστήρα και της μονάδας 2.

Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά της Ιαπωνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., έχει διακοπεί σε ακτίνα 20 χλμ η συγκομιδή και διανομή αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από την εκκενωθείσα περιοχή. Επίσης, αναφέρεται ως τυπική ενδεικτική τιμή των επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή ρυθμός δόσης ίσος με 34,2 μSv/ώρα.

Η τιμή αυτή, αν και σαφώς πολλαπλάσια αυτής του φυσικού υποβάθρου, δεν είναι, ωστόσο, άμεσα απειλητική για την υγεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ετήσιο όριο δόσης για το γενικό πληθυσμό είναι 1.000 μSv.

Οι άνεμοι στην περιοχή συνεχίζουν να είναι ευνοϊκοί για τον τοπικό πληθυσμό, πνέοντας προς τα ανατολικά και οι προβλέψεις είναι παρόμοιες για τις επόμενες ημέρες.

Αύριο Τρίτη, ο Επίτροπος Ενέργειας Γκ. Έτινγκερ έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες με συμμετοχή και των επικεφαλής των Αρχών Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η διερεύνηση των πτυχών της πυρηνικής ασφάλειας και οι περαιτέρω ενέργειες της Ε.Ε. μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.