Έκκληση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις απευθύνει ομάδα διανοουμένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων , η οποία ανέβασε στο ίντερνετ διακήρυξη με την οποία ζητεί να διενεργηθούν άμεσες εκλογές και να εγκαθιδρυθεί ένα κοινοβούλιο με νομοθετικές εξουσίες.

Η διακήρυξη υπογράφεται από 133 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μια χώρα που είχε ως τώρα αποφύγει το κύμα της λαϊκής αμφισβήτησης που σαρώνει τον αραβικό κόσμο και έχει πλήξει πολλά γειτονικά κράτη του Κόλπου.

Στο κείμενο, το οποίο απευθύνεται προς τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Χαλίφα μπιν Ζαγέντ Αλ-Ναχγιάν, αναφέρεται ότι «οι ταχείες περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις καθιστούν απαραίτητη τη ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής». Στο κείμενο ζητείται να εκλέγονται απ’ ευθείας τα μέλη του ομοσπονδιακού Εθνικού Συμβουλίου και να δοθούν σ’ αυτή τη συμβουλευτική συνέλευση εξουσίες νομοθετικές και ελέγχου.

Η συμβουλευτική συνέλευση, η οποία δεν έχει πραγματική εξουσία, αριθμεί 20 μέλη, τα οποία εκλέγονται από ένα συμβούλιο εκλεκτόρων, και άλλα 20, τα οποία διορίζονται απ’ ευθείας από τους ηγεμόνες των επτά εμιράτων.