Εσφαλμένη χαρακτήρισε ο Χάουαρντ Ντέιβις, διευθυντής έως χθες του London School of Economics, την απόφασή του να δεχθεί το ποσόν των 300.000 λιρών (350.000 ευρώ) ως δωρεά ενός από τους γιους του Καντάφι, του Σάιφ αλ-Ισλάμ, και μη συνετή την αποστολή του στη Λιβύη για να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των χρηματοπιστωτικών θεσμών του καθεστώτος.

Ο Νέιβις ανακοίνωσε χθες το βράδυ την παραίτησή του εξαιτίας των σχέσεων του Πανεπιστημίου με τον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και με την οικογένειά του, επισημαίνοντας πως η φήμη του Πανεπιστημίου επλήγη και ότι ο ίδιος οφείλει να εγκαταλείψει τη θέση του.

 Το London School of Economics αποφάσισε χθες να διαθέσει το χρηματικό ποσόν που έλαβε από την οικογένεια Καντάφι στη χορήγηση υποτροφιών σε φοιτητές από τη βόρεια Αφρική.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πρέπον να αποσυρθώ, ακόμη και εάν αυτό θα προκαλέσει προβλήματα στο Πανεπιστήμιο στο οποίο είμαι αφοσιωμένος… Είμαι υπεύθυνος για την υπόληψη της σχολής και αυτή έχει πληγεί», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Χάουαρντ Ντέιβις.

Ο Χάουαρντ Ντέιβις, ο οποίος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του, είναι πρώην αξιωματούχος της Βρετανικής Αρχής Ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

«Διέπραξα ένα προσωπικό σφάλμα εκτίμησης αποδεχόμενος την πρόσκληση της βρετανικής κυβέρνησης να γίνω οικονομικός απεσταλμένος και την αντίστοιχη πρόσκληση των Λίβυων να τους συμβουλεύσω για το κρατικό επενδυτικό τους ταμείο», αναφέρει ο Χάουαρντ Ντέιβις.

Ο Σάιφ αλ-Ισλάμ αποφοίτησε από το London School of Economics με πτυχίο και στη συνέχεια με διδακτορικό δίπλωμα στη Φιλοσοφία το 2008. Το LSE διευκρίνισε την Τρίτη ότι πραγματοποιεί έρευνα για να διαπιστωθεί εάν ο γιος του Μουάμαρ Καντάφι είναι ένοχος λογοκλοπής στη διδακτορική του διατριβή με θέμα το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών στον εκδημοκρατισμό των διεθνών θεσμών.

Το συμβούλιο του Πανεπιστημίου ξεκίνησε επίσης ανεξάρτητη έρευνα για τις σχέσεις του LSE με το λιβυκό καθεστώς.