Στη Ρουμανία έχουν ήδη επιστρέψει τουλάχιστον 126 Ρουμάνοι πολίτες που άφησαν πίσω τους την ταραγμένη Λιβύη και επαναπατρίστηκαν μέσω ειδικών πτήσεων που οργάνωσαν άλλες χώρες.

Ωστόσο, πολλοί Ρουμάνοι που εργάζονται στη Λιβύη και ενδιαφέρονται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους θα επιβιβαστούν στα μεταγωγικά αεροσκάφη που στέλνει στη χώρα το ρουμανικό Υπουργείο Άμυνας.

Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα για όσους Ρουμάνους του επιθυμούν να ταξιδέψουν με το φέρι-μποτ των 500 θέσεων, το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε στο λιμάνι της Βεγγάζης.

Κατά την παρούσα περίοδο υπάρχουν 500 Ρουμάνοι που παραμένουν στη Λιβύη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρουμανικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι 220 από αυτούς έχουν ζητήσει πληροφορίες προκειμένου να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Άμυνας οργανώνει την αποστολή μεταγωγικών αεροσκαφών ενώ έχουν ζητηθεί οι ειδικές άδειες υπερπτήσεων και προσγειώσεων από τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης.

Ωστόσο τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στο χάος που επικρατεί μεταξύ των διπλωματικών αρχών, των δημοσίων υπηρεσιών και των διευθύνσεων των αεροδρομίων στη Λιβύη αλλά και στο γεγονός ότι οι Ρουμάνοι δεν βρίσκονται συγκεντρωμένοι σε ένα μέρος, καθώς εργάζονται σε εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές περιοχές.