Τον φόβο και την ανασφάλεια βιώνουν τα παιδιά των μεταναστών, που έφθασαν ασυνόδευτα ή με τους γονείς τους σε ευρωπαϊκές χώρες και κρατούνται σε φυλακές και χώρους υποδοχής μεταναστών, χωρίς τα ίδια να έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα, επισημαίνει ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΣτΕ Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τονίζει, τα παιδιά των μεταναστών στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης και είναι εκτεθειμένα σε πράξεις βίας εναντίον τους.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στατιστικά στοιχεία οι αναλύσεις των υπηρεσιών του ΟΗΕ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αποδεικνύουν ότι χιλιάδες παιδιά μεταναστών εξακολουθούν να κρατούνται συστηματικά, παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Χάμμαρμπεργκ υπενθυμίζει ότι η πολιτική που εφαρμόζεται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι ανθρώπινη και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ο Επίτροπος παροτρύνει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν την πολιτική τους έναντι των παιδιών των μεταναστών και υπενθυμίζει σχετική απόφαση της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, με βάση την οποία είχε διαπιστωθεί ότι «τα παιδιά των μεταναστών δεν πρέπει να υπόκεινται σε καμίας μορφής κράτηση».