Υποκρισία καταλόγισε το Ιράν στην ολλανδική κυβέρνηση στη διπλωματική διαμάχη που προκλήθηκε μεταξύ τους μετά την εκτέλεση δια απαγχονισμού της Ζαχρά Μπαχραμί για διακίνηση ναρκωτικών.

Η Ολλανδία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της μετά τον απαγχονισμό της Μπαχραμί, η οποία είχε ιρανική και ολλανδική υπηκοότητα.

«Χώρες που παριστάνουν τις πολιτισμένες υπεραμύνονται υποθέσεων οι οποίες έχουν σχέση με εγκλήματα και διακίνηση ναρκωτικών και τις μετατρέπουν σε ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να ασκήσουν πολιτικές πιέσεις στο Ιράν», δήλωσε στην Τεχεράνη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ. «Αυτή είναι μια άκαρπη, αδιέξοδη πολιτική χωρών όπως η Ολλανδία», πρόσθεσε.

Ο Μεχμανπαράστ τόνισε ότι η γυναίκα αυτή είχε καταδικαστεί για διακίνηση ναρκωτικών και στην Ολλανδία το 2003 και επικαλέστηκε γι’ αυτό πληροφορία των ολλανδικών ΜΜΕ.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Ούρι Ρόζενταλ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του διαμαρτύρεται για την «έλλειψη σεβασμού» απέναντι στην οικογένεια της Μπαχραμί.

Οι ιρανικές αρχές ενταφίασαν τη σορό της Μπαχραμί σε άγνωστη τοποθεσία, περίπου 400 χλμ από την Τεχεράνη. Στους συγγενείς της δεν επετράπη να παρευρεθούν στην κηδεία.

Η Μπαχραμί είχε αρχικά συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2009 για τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις στις οποίες καταγγελλόταν νοθεία στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2009. Κατηγορήθηκε ότι ήταν μέλος των Μουτζαχεντίν του Λαού, οργάνωση η οποία έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική και σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές ευθύνεται για τη δολοφονία αρκετών ιρανών αξιωματούχων τα τελευταία 30 χρόνια.

Η Μπαχραμί κρίθηκε ένοχη για διακίνηση κοκαΐνης και εκτελέσθηκε με απαγχονισμό στις 29 Ιανουαρίου. Επισημαίνεται ότι δεν τής επετράπη να έλθει σε επαφή με τις ολλανδικές προξενικές αρχές στο Ιράν, χώρα στην οποία δεν αναγνωρίζεται η διπλή υπηκοότητα.