Στην απερίφραστη καταδίκη του απαγχονισμού της Σαχρά Μπαχραμί προχώρησε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ζητώντας παράλληλα να επιβληθεί μορατόριουμ σε όλες τις εκτελέσεις στο Ιράν.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπός της Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η Άστον εκφράζει «την κατάπληξή της» για την άρνηση των ιρανικών αρχών να προσφέρουν στις ολλανδικές προξενικές αρχές πρόσβαση στην Σαχρά Μπαχραμί πριν από την εκτέλεσή της και επικρίνει την απουσία «δίκαιης και διαφανούς δικαστικής διαδικασίας» όσον αφορά την εκτελεσθείσα.
Η Ύπατη Αντιπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις εκφράζει επίσης την ανησυχία της για την πολύ μεγάλη αύξηση των εκτελέσεων στο Ιράν και επαναλαμβάνει «την έκκλησή της προς το Ιράν να αναστείλει αμέσως όλες τις θανατικές ποινές που έχουν επιβληθεί και να κηρύξει ένα μορατόριουμ στην ποινή του θανάτου», δήλωσε η εκπρόσωπος.

Παρά την παρέμβαση της Ολλανδίας και τις εκκλήσεις της ΕΕ, η Σαχρά Μπαχραμί, η οποία είχε καταδικασθεί για πώληση και κατοχή ναρκωτικών, απαγχονίστηκε το Σάββατο.

Στη Χάγη, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε «το πάγωμα όλων των επαφών με το Ιράν» και κατήγγειλε «την πράξη ενός βάρβαρου καθεστώτος».

Η 46χρονη Σαχρά Μπαχραμί, η οποία γεννήθηκε στο Ιράν, αλλά είχε πάρει την ολλανδική υπηκοότητα, είχε καταδικαστεί σε θάνατο στις 2 Ιανουαρίου. Συνελήφθη το Δεκέμβριο του 2009 στην Τεχεράνη ενώ συμμετείχε σε διαδήλωση κατά της αμφισβητούμενης επανεκλογής του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.