Άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού σε μια αμφισβητούμενη περιοχή στην μεθόριο των δύο χωρών σήμερα, σε ακόμα μια εκδήλωση σχετικά με την έκταση όπου βρίσκεται ινδουιστικός ναός που είχε ανεγερθεί πριν από 900 χρόνια.

Ο διοικητής των δυνάμεων του στρατού της Ταϊλάνδης στην περιφέρεια υποστράτηγος Ταουατσάι Σαμουτσακόρν δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Οι δύο γειτονικές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν συγκρουστεί στο παρελθόν για το ναό του 11ου αιώνα, που είναι γνωστός ως Πρέαχ Βίχεαρ στην Καμπότζη και Χάο Φρα Βιχάρν στην Ταϊλάνδη. Βρίσκεται σε έναν κρημνό που αποτελεί φυσικό σύνορο και αποτελεί αιτία εντάσεων επί γενεές.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είχε κρίνει ότι ο ναός ανήκει στην Καμπότζη το 1962, αλλά η απόφασή του δεν συμπεριέλαβε και δεν διασαφήνισε σε ποιον ανήκει ο λόγγος έκτασης 4,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων πλάι στον αρχαίο ναό και το γεγονός αυτό συνεχίζει να τρέφει την διμερή διένεξη.

Το επεισόδιο σημειώνεται τρεις ημέρες αφότου δικαστήριο στην Καμπότζη καταδίκασε σε ποινές κάθειρξης οκτώ και έξι ετών δύο ταϊλανδούς εθνικιστές οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι παράνομης εισόδου και κατασκοπείας στην περιοχή της μεθορίου, απόφαση που εξόργισε εθνικιστικούς κύκλους στην Μπανγκόκ.

Μια μικρή αλλά παρατεταμένη κινητοποίηση από διαδηλωτές που είναι γνωστοί ως «κίτρινα πουκάμισα» (πιστοί στο στέμμα εθνικιστές) ασκεί πίεση στον πρωθυπουργό Αμπίσιτ Βετζατζίβα να υιοθετήσει σκληρότερη στάση όσον αφορά το θέμα.