Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις της γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Αλιό-Μαρί, η Γαλλία δεν προγραμματίζει προς το παρόν να απομακρύνει τους Γάλλους που κατοικούν στην Αίγυπτο. Κάλεσε όμως τις αρχές να εγγυηθούν για την ασφάλεια των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων.

«Δεν αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή το ενδεχόμενο μιας απομάκρυνσης των γάλλων πολιτών. Αυτό που είπαμε είναι πως όλοι όσοι θέλουν να φύγουν μπορούν φυσικά να το κάνουν και τους καλούμε να επιστρέψουν προσωρινά, αν το θέλουν».

Ερωτηθείσα αν η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο να ναυλώσει επιβατικά αεροπλάνα ή να καταφύγει στο στρατό για να τους βοηθήσει, η υπουργός απάντησε αρνητικά. «Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των γάλλων τουριστών που βρίσκονται στην Αίγυπτο έχει ήδη φύγει και σχεδόν όλοι θα έχουν αναχωρήσει ως το τέλος της εβδομάδας».

Η Γαλλία αριθμεί εξάλλου περίπου 10.000 Γάλλους που κατοικούν στην Αίγυπτο. Από την αρχή των διαδηλώσεων, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών τους είχε ζητήσει να προσέχουν όσο το δυνατόν περισσότερο και να σέβονται την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Φρανουσά Μπαρουέν είχε καλέσει νωρίτερα τους Γάλλους να επιστρέψουν στη Γαλλία λέγοντας ότι: «Πρέπει αν δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή σπουδαία υποχρέωση να παραμείνει κανείς στο αιγυπτιακό έδαφος, να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό».

Ερωτηθείσα αν ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ πρέπει να εγκαταλείψει τώρα την εξουσία, η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε: «Έγκειται στους Αιγύπτιους και μόνο σ’ αυτούς να επιλέξουν τους ηγέτες τους, αυτό δεν πρέπει αν γίνει έξωθεν».