Μεγάλη πλειοψηφία των Ισραηλινών εκτιμά ότι η πτώση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη χώρα τους καθώς αυτό θα σήμαινε την άνοδο στην εξουσία ενός «ισλαμιστικού καθεστώτος», σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην ερώτηση: «κατά τη γνώμη σας οι συνέπειες στο Ισραήλ της πτώσης του Μουμπάρακ θα είναι θετικές ή αρνητικές;», το 65% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα είναι αρνητικές, ενώ το 11% πιστεύει ότι οι συνέπειες θα είναι θετικές, με το υπόλοιπο ποσοστό να μην εκφράζει γνώμη ή να μην απαντά.

Επίσης το 59% των Ισραηλινών εκτιμά ότι ένα «ισλαμιστικό καθεστώς» θα διαδεχθεί τον Μουμπάρακ, ενώ το 21% προβλέπει στην Αίγυπτο ένα «κοσμικού χαρακτήρα δημοκρατικό καθεστώς».

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ διεξήχθη από το ινστιτούτο Μίνα-Τζεμάχ-Νταχάφ σε δείγμα 500 ερωτηθέντων, αντιπροσωπευτικό του ισραηλινού πληθυσμού, με περιθώριο λάθους +/-4,5%.

Οι ισραηλινοί ηγέτες ανησυχούν μήπως εδραιωθεί ένα καθεστώς ιρανικού τύπου στην Αίγυπτο μετά τη λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

«Το Ισραήλ θεωρεί ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ζητήσει από οιαδήποτε αιγυπτιακή κυβέρνηση να σεβαστεί την ειρηνευτική συνθήκη με το Ισραήλ», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιώντας για τον κίνδυνο η λαϊκή εξέγερση στην Αίγυπτο να καταλήξει σε μια περίοδο «σταθερότητας και αστάθειας επί αρκετά χρόνια» στην περιοχή.

Η Αίγυπτος σύναψε το 1979 ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ με αντάλλαγμα την αποχώρηση του Ισραήλ, η οποία έλαβε χώρα το 1982, από όλα τα αιγυπτιακά εδάφη που κατελήφθησαν κατά τον Πόλεμο των Έξι Ημερών τον Ιούνιο του 1967.