Τα πλοία διέρχονται φυσιολογικά και χωρίς καθυστερήσεις από τη Διώρυγα του Σουέζ παρά το ότι συνεχίζονται για έβδομη ημέρα οι βίαιες αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στην Αίγυπτο, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της παρακολούθησης του διάπλου του καναλιού.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενο διακοπής του διάπλου της Διώρυγας από δεξαμενόπλοια λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο και πιθανής διάχυσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή ώθησαν σήμερα, προς στιγμήν, την τιμή του αργού τύπου Μπρεντ σε απόσταση αναπνοής από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, από τη διώρυγα διέρχονται 45 με 50 πλοία την ημέρα, αριθμός που χαρακτηρίζεται «φυσιολογικός» από τον επικεφαλής των Αρχών της Διώρυγας του Σουέζ Άχμεντ αλ Μανάχλι. Παράλληλα, ο αλ Μανάχλι απέρριψε είδηση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι αλ Αραμπίγια, σύμφωνα με το οποίο ζητήθηκε από αριθμό εργαζομένων στη Διώρυγα να επιστρέψουν στις οικίες τους. Διευκρίνισε ότι οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία της οποίας προΐσταται άρχιζαν να φεύγουν από τη δουλειά νωρίς, συμμορφούμενοι με την επίσημη απαγόρευση κυκλοφορίας από την 3η απογευματινή ως την 8η πρωινή τοπική ώρα.

Ο όγκος ναυτιλιακής κίνησης στη Διώρυγα θεωρείται δείκτης υγείας του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου και η Διώρυγα του Σουέζ αντιπροσωπεύει την τρίτη πηγή συναλλάγματος για την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η McQuilling Services LLC, περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, ή το 4,5% της παγκόσμιας παραγωγής, διέρχεται είτε από τη θαλάσσια οδό είτε μέσω του πετρελαιαγωγού Σούμεντ, ο οποίος είναι παράλληλος με το κανάλι.