Ο 71 ετών Χάιντς Φίσερ ορκίζεται αύριο το πρωί, ενώπιον των μελών των δύο σωμάτων της αυστριακής Εθνοσυνέλευσης για δεύτερη εξάχρονη θητεία, στο ύπατο αξίωμα της χώρας του, μετά την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές της 25ης Απριλίου.

Ο Χάιντς Φίσερ είναι ο όγδοος στη σειρά πρόεδρος στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας.

Την Παρασκευή το πρωί θα δεχθεί στο προεδρικό μέγαρο, στα παλιά χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, τα μέλη της αυστριακής κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, η οποία θα του υποβάλει τυπικά την παραίτησή της, όπως προβλέπει το αυστριακό Σύνταγμα, που δεν θα γίνει δεκτή.

Ο είχε επανεκλεγεί στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές με συντριπτική πλειοψηφία 79,3%, έναντι 15% της υποψήφιας του ακροδεξιού και εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς και 5% του υποψήφιου του πρωτοεμφανιζόμενου Χριστιανικού Κόμματος Αυστρίας, Ρούντολφ Γκέρινγκ.

Η νίκη του κ. Φίσερ χαρακτηρίστηκε ως απόδειξη της επιθυμίας των ψηφοφόρων για συνέχεια και σταθερότητα και ως μεγάλη ήττα για τον αρχηγό των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος προέβλεπε για την υποψήφιά του Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς ποσοστό 35%.